Ucraïna recela dels moviments de tropes russes i assegura que no abaixa la guàrdia

Els Estats Units i el Regne Unit alerten d'un possible fals replegament i demanen cautela

Redacció/AgènciesActualitzat

Només unes hores després de les converses a Turquia entre Rússia i Ucraïna, han aparegut els primers dubtes sobre l'efectivitat del resultat.

Rússia es va comprometre a reduir de manera dràstica l'activitat militar al voltant de Kíiv i Txerníhiv per facilitar el diàleg. Però l'alt comandament militar ucraïnès sospita que Rússia ho podria aprofitar per fer rotacions de tropes.

El Comandament General de les Forces Armades d'Ucraïna ha assegurat que "l'enemic rus està retirant unitats individuals dels territoris de les regions de Kíiv i Txerníhiv". També un dels principals comandants de l'OTAN, el general Tod Wolters, ha confirmat aquest dimarts que hi ha "un canvi de dinàmiques" per part de Rússia als voltants de Kíiv que podria indicar un possible replegament rus.

Tot i això, el portaveu del Departament de Defensa nord-americà adverteix que el replegament rus de la rodalia de Kíiv "no és real", perquè la majoria de tropes continuen allà. "Creiem que és una reubicació, no un replegament real, i hauríem d'estar tots preparats per veure una gran ofensiva contra altres zones d'Ucraïna", ha dit John Kirby en una roda de premsa.

El Regne Unit també ha demanat cautela. El Ministeri de Defensa creu que cal esperar quines seran les pròximes accions russes per donar la retirada per segura.

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit que Kíiv no té cap motiu per creure's les paraules d'alguns representants russos i assegura que Ucraïna només se'n fiarà si veu resultats concrets. Ha afegit que l'exèrcit rus encara té un potencial important per atacar i que, per tant, Ucraïna no està reduint els esforços defensius.

En la mateixa línia, i tot i que l'Administració Estatal Regional de Kíiv, territori molt castigat pels combats des de fa diverses setmanes, ha admès moviments de forces russes cap a Bielorússia, comandaments ucraïnesos asseguren que no abaixen la guàrdia perquè preveuen un "alt risc" que durant la retirada els russos ataquin infraestructures civils i militars.

"Els militars ucraïnesos estan preparats per a qualsevol escenari i, per descomptat, contemplem qualsevol opció de defensa", subratlla l'administració militar.

Vehicles blindats russos a prop del front de Kíiv, aquest dimarts
Vehicles blindats russos a prop del front de Kíiv, aquest dimarts (Reuters/Gleb Garanich)

Aquests moviments de tropes russes hauria començat hores abans que, a Istanbul, els negociadors russos hagin anunciat la decisió de "reduir l'activitat militar" a les dues regions per contribuir a la signatura d'un acord de pau amb Kíiv, que al seu torn accepta ser neutral militarment però que demana garanties.

És la primera vegada que la part russa parla de la voluntat de Moscou de fer passos per a una desescalada militar (el replegament al nord) i política (comprometent-se a traslladar les propostes ucraïneses al president rus, Vladímir Putin). Dissabte, Rússia ja va dir que donava per acabada la primera fase de l'"operació militar".

Txerníhiv, el segon Mariúpol

Moscou també ha anunciat que afluixarà el setge de Txerníhiv, que és comparable al que ha patit Mariúpol per l'acarnissament del bombardeig enemic.

Però el govern de la regió ha denunciat aquest dimecres que, malgrat les promeses, l'exèrcit rus ha continuat "bombardejant durant tota la nit" la ciutat. El governador, Viatxeslav Txaus, ha afirmat al seu compte de Telegram que han estat bombardejos aeris i d'artilleria, amb infraestructures civils com a objectius.

Serveis de rescat evacuant el cos d'una víctima mortal en un bombardeig a Txerníhiv, el 17 de març (Reuters/Servei d'Emergències d'Ucraïna)

La ciutat no té electricitat ni calefacció, ni aigua i el gas només se subministra parcialment. Segons ha informat l'Ajuntament, a la ciutat hi han mort 350 persones des del 24 de febrer passat, als quals cal afegir les desenes de persones que són ingressades diàriament a l'hospital.

L'assessor presidencial, Oleksí Arestóvitx, ha explicat que Txerníhiv està "en una situació difícil", però "resisteix". Arestóvitx ha acusat les tropes russes d'utilitzar la mateixa estratègia que a Mariúpol:

"Quan no poden guanyar al camp de batalla, llavors recorren al terrorisme contra els civils."

Resultat d'un atac aeri en un bloc d'habitatges a Txerníhiv, el 13 de març (Reuters/Servei d'Emergències d'Ucraïna)

Al Donbass els combats s'intensifiquen

Mentrestant, almenys 12 persones haurien mort aquest dimarts en un atac perpetrat des de l'annexionada península de Crimea contra l'administració regional de Mikolaiv, al sud del país.

Al sud-est, Ucraïna assegura que els atacs russos s'han intensificat al Donbass, sobretot a la regió de Donetsk. Les fonts ucraïneses asseguren que els atacs s'estan fent tant amb armament pesant com amb accions d'assalt.

Precisament, la resistència més gran a l'avenç rus se centra en Donetsk, on les forces russes han aconseguit tímids progressos i únicament controlen la meitat del territori.

Tot i això, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha assegurat que "s'ha reduït notablement el potencial militar de les Forces Armades d'Ucraïna, cosa que ens permetrà centrar la nostra atenció i els nostres esforços més grans a aconseguir el principal objectiu, l'alliberament del Donbass".

El cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, ha destacat que Rússia "ha fet dos grans passos cap a la pau", però matisa que això no significa "un alto el foc" a tot el país, sinó un intent de desescalar el conflicte en una part d'Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut