Un vehicle tot terreny de l'exèrcit rus destruït a Khàrkiv (Reuters/Vitaliy Gnidyi)
Un vehicle totterreny de l'exèrcit rus destruït a Khàrkiv (Reuters / Vitaliy Gnidyi)

Per què Ucraïna seria el camp de batalla on més generals russos han mort en 80 anys

Ucraïna reivindica que ha abatut set generals de l'exèrcit rus des del començament de la invasió

R. RadóActualitzat

Divendres passat, Ucraïna va anunciar que havia mort el general Iakov Rezantsev, comandant de la 49a Armada de l'exèrcit rus.

Es tracta, segons fonts ucraïneses, del setè general rus mort en combat des l'inici de la invasió d'Ucraïna, ara fa poc més d'un mes. Aquesta mortalitat excepcionalment elevada se suma al fet que les tropes russes no avancen a la velocitat que desitjaria el Kremlin.

La ràtio de comandaments russos morts a Ucraïna "és probablement la més alta de l'exèrcit rus des de la Segona Guerra Mundial", segons publicava la setmana passada la revista "Foreign Policy".

Mikhaïlo Podoliak, assessor del president ucraïnès, va assegurar el 20 de març que les tropes d'Ucraïna havien mort sis generals russos, a més de dotzenes de coronels i altres oficials. Amb Rezantsev, el balanç s'elevaria a set.

Tanmateix, és molt complicat verificar els recomptes de víctimes que es donen, que sovint són un element més de propaganda per mantenir els ànims entre les tropes i, també, la població civil. Les xifres sobre baixes militars s'han convertit en un flanc més de la guerra a Ucraïna.


Estratègia ucraïnesa per dificultar l'avenç rus

Al llarg d'aquesta guerra, les forces ucraïneses s'han focalitzat en els alts comandaments de l'exèrcit rus.

Liquidar un general acostuma a alentir uns dies l'avenç de les tropes perquè cal substituir-lo. A més, disminueix encara més la moral de la tropa, segons ha dit Oleksiy Arestovitx, assessor de Zelenski, a "The Washington Post", perquè la mort d'un oficial "de seguida és de domini públic perquè és molt difícil d'amagar, a diferència de la mort d'un soldat ordinari".

Una font propera al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va declarar a "The Wall Street Journal" que Kíiv té una unitat d'intel·ligència enfocada a la cúpula militar russa.

L'analista nord-americà Jeffrey Edmonds, expert en Rússia, ho resumia així en declaracions a "The Washington Post": "Sembla que les forces ucraïneses tenen com a objectiu qualsevol que tingui els cabells grisos i estigui a prop d'una pila d'antenes."

Segons Podoliak, membre de la delegació ucraïnesa en les negociacions de pau, l'exèrcit rus no està "gens preparat" per combatre a Ucraïna. El cert és que els experts apunten a diversos factors per justificar l'elevada xifra de combatents russos abatuts.

Tropes russes als afores de Mariúpol
Tropes russes als afores de Mariúpol (Reuters / Aleksandr Ermotxenko)

Ús de comunicacions no segures

L'exèrcit està localitzant amb relativa facilitat la ubicació dels generals russos, possiblement a través del senyal de telèfons mòbils i ràdios.

Això és perquè l'exèrcit rus utilitza eines de comunicació poc segures. Les unitats russes "no tenen cura dels procediments de seguretat informàtica i són fàcilment interceptables", assegura a l'agència France Presse l'analista del Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS) Alexander Grinberg.

Les comunicacions dels generals russos sovint no estan encriptades, de manera que són fàcils d'ubicar. En un cas citat per "The New York Times", les forces ucraïneses van interceptar una trucada d'un general rus, van geolocalitzar-la i van atacar aquell punt, amb el resultat que tant ell com el seu equip van ser morts.

Alguns errors en l'equipament de comunicacions electròniques també els haurien col·locat en una situació vulnerable davant d'atacs de franctiradors, drons o míssils.

Comboi de l'exèrcit rus als afores de Kíiv, a principis de març
Comboi de l'exèrcit rus als afores de Kíiv, a principis de març (Reuters / Marko Djurica)

Tropes desmoralitzades

És habitual que els generals russos estiguin més a prop del front que no pas els dels exèrcits occidentals, segons experts citats per "The Washington Post". De tota manera, en aquest conflicte, la baixa moral de les tropes russes els ha situat en una posició més arriscada.

"The New York Times" va publicar la setmana passada converses de soldats russos interceptades per radioaficionats. Els diàlegs, a banda de mostrar que algunes de les comunicacions de l'exèrcit no estan encriptades, deixava clara la baixa moral dels militars.

"Necessito urgentment combustible, aigua, menjar" o "La meva situació és desesperada, hi ha tancs acostant-se" eren algunes de les frases de soldats russos captades.

La situació al front, amb avenços més lents del previst, sumada a les dificultats de comunicació en un exèrcit de 200.000 soldats -molts d'ells joves reclutes- ha fet que molts militars hagin hagut de situar-se a la part davantera del front per combatre la baixa moral dels soldats. Tot plegat, els fa estar molt més exposats.

"Han d'anar fins a la línia del front per fer que les ordres es portin a la pràctica, un fet que els posa en un risc molt més elevat de l'habitual", apunta un diplomàtic europeu a "Foreign Policy".

Soldats ucraïnesos damunt d'un tanc rus capturat
Soldats ucraïnesos damunt d'un tanc rus capturat (Reuters / Marko Djurica)

Un exèrcit amb pocs comandaments intermedis

La composició de l'exèrcit rus és diferent a la de la majoria d'exèrcits occidentals. Un diplomàtic estranger a Moscou citat per l'agència Reuters destaca que, més enllà dels generals, la xifra de coronels i altres alts oficials russos morts també és molt alta. Per tant, afegeix, Ucraïna està danyant "la columna vertebral de l'exèrcit rus".

El diplomàtic critica que l'exèrcit de Rússia està molt "centralitzat i jerarquitzat" i hi falten comandaments intermedis: "Hi ha masses coronels i massa pocs caporals", assegura.

Això fa que algunes decisions que en els exèrcits occidentals prenen oficials de poc rang es perdin en la cadena de comandament.

Aquesta centralització de les decisions és un altre factor que situa els alts comandaments en llocs on l'exèrcit ucraïnès els pot localitzar.

En declaracions a "Foreign Policy", James Foggo, almirall retirat de la marina dels Estats Units, creu que l'exèrcit rus està "mal liderat i mal entrenat", la qual cosa empeny els generals a primera línia.

Sobre el terreny, els comandaments russos són fàcilment identificables, segons diverses fonts. Els vehicles dels responsables es reconeixen per "les antenes i els altres vehicles que els protegeixen", que fan possible "identificar el punt de comandament tàctic", explica Alexander Grinberg, de manera que les tropes ucraïneses poden "enviar-hi un míssil antitanc o un dron".

Els generals russos morts a Ucraïna

Els generals russos que l'exèrcit ucraïnès assegura haver abatut són:

  • Andrei Sukhovetski: mort per un franctirador el 3 de març. És l'únic alt comandament de l'exèrcit rus que el Kremlin ha confirmat que ha mort.
  • Vitali Gerasimov: mort el 7 de març als afores de Khàrkiv, segons el Ministeri de Defensa ucraïnès.
  • Andrei Kolesnikov: mort l'11 de març en circumstàncies que no se saben.
  • Oleg Mitiaev: abatut a prop de Mariúpol en un atac reivindicat pel batalló ultranacionalista ucraïnès Azov.
  • Andrei Mordvitxev: mort el 18 de març en un atac a la base aèria de Txornobaivka, a prop de Kherson, segons el govern ucraïnès.
  • Iakov Rezantsev: mort el 25 de març, també a la base aèria de Txornobaivka.

A més, Ucraïna assegura que va matar el general txetxè Magomed Tuixàiev el 26 de febrer en la batalla de l'aeroport d'Antonov. La mort de Tuixàiev no està confirmada i, de fet, a mitjans de març es va difondre un vídeo en què se'l veia, suposadament, dues setmanes després de la data en què hauria estat abatut.

Oficialment, Rússia només ha confirmat la mort d'un general, Andrei Sukhovetski, abatut el quart dia de la invasió. A banda dels generals, nombrosos coronels i altres oficials de l'exèrcit també han mort al camp de batalla.

Soldats russos ferits a Ucraïna en un hospital de Rostov del Don
Soldats russos ferits a Ucraïna en un hospital de Rostov del Don (Reuters / Serguei Pivovarov)

Guerra de xifres sobre les morts en combat

Fins fa tres dies, Rússia només havia reconegut la mort de 498 militars en la guerra a Ucraïna. És el balanç que va fer el Ministeri de Defensa rus el 2 de març passat, quan tot just feia una setmana de l'inici de la invasió.

Moscou no havia informat de més baixes fins que, aquest divendres, el cap d'operacions de l'Estat Major rus, Serguei Rudskoi, va admetre la mort de 1.351 militars russos en l'ofensiva a Ucraïna

El 21 de març, el diari "Komsomolskaya Pravda", favorable al Kremlin, informava que 9.821 soldats russos havien mort a Ucraïna. Ucraïna xifra les baixes militars russes al voltant de les 16.100.

 

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut