Panamà

Rodrigo Rato va tenir dues societats "offshore" a Panamà amb 3,6 milions d'euros

L'exvicepresident del govern espanyol va utilitzar els serveis de Mossack Fonseca per tancar les empreses Red Rose i Westcastle Corporation després de treure'n els diners

RedaccióActualitzat
Segons publica aquest dilluns "El Confidencial", l'exvicepresident del govern espanyol, de l'FMI i de Bankia, Rodrigo Rato, va tenir durant més de dues dècades dues societats pantalla, Westcastle Corporation i Red Rose Financial Enterprises, gestionades per un bufet de Gibraltar, Finsbury Trust.

Segons revelen ara els "papers de Panamà", Rato hauria fet servir els serveis de Mossack Fonseca per tancar aquestes dues societats abans que la Hisenda espanyola ho descobrís. Rato hi hauria tingut 3.672.410 euros, i hauria tret aquests diners abans del febrer del 2014 amb transferències als seus comptes i a Vivaway Limited, una altra empresa pantalla amb seu al Regne Unit gestionada pel bufet de Gibraltar.

A pesar de tancar les empreses, l'administració espanyola va trobar-ne el rastre, i ara el jutjat número 31 de Madrid les està investigant. Segons consta en els "papers de Panamà", el 15 de març del 2013 Finsbury Trust va demanar ajuda a Mossack Fonseca per localitzar els testaferros de les dues companyies per dissoldre-les.

Des del 1993 i des del 2005

Westcastle Corporation es va fundar a través d'un altre despatx panameny, Quijano & Asociados, el 23 de desembre de 1993, tres anys abans que José María Aznar el nomenés ministre d'Economia i Hisenda, i va estar operativa i funcionant durant més de 20 anys. Red Rose es va fundar el novembre del 2005, quan Rato era director gerent del Fons Monetari Internacional. Aquesta segona la va fundar a través d'un tercer despatx panameny, Bufete Berrocal.

La Hisenda espanyola va tenir notícia de la relació entre Rato i Westcastle el 2012, quan es va acollir a l'amnistia fiscal impulsada per Cristóbal Montoro. Red Rose va aflorar amb la investigació iniciada contra Rato l'abril del 2015. Quan va declarar davant la Guàrdia Civil, l'exvicepresident va donar algunes dades sobre les dues empreses, però algunes eren errònies, i no va aclarir quin era l'origen dels diners que hi havia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut