Margarita Robles, fent declaracions als mitjans en una imatge d'arxiu (Europa Press/Rocío Ruz)

Robles, primera ministra del PSOE que parla de genocidi a Gaza

Fins ara només ministres de Sumar havien utilitzat aquest terme per qualificar l'ofensiva israeliana contra la Franja que ja ha causat unes 36.000 morts

RedaccióActualitzat

"Un autèntic genocidi". D'aquesta manera s'ha referit Margarita Robles, ministra de Defensa, a la situació a Gaza arran de l'ofensiva israeliana contra la Franja que ja ha causat més de 36.000 morts i una destrucció sense precedents.

"No podem oblidar que a Ucraïna la gent està morint en una guerra tremenda, ni tampoc podem prescindir del que està passant a Gaza, que és un autèntic genocidi", ha dit en unes declaracions a Televisió Espanyola amb motiu de la celebració a Astúries del Dia de les Forces Armades.

Robles s'ha convertit així en la primera ministra del PSOE que ha fet servir la paraula genocidi, que sí que havien utilitzat integrants del govern espanyol pertanyents a Sumar.

Les seves declaracions no han agradat a Israel i aquest mateix dissabte l'ambaixada israeliana a Espanya ha retret a la ministra que "hagi fet seu el relat fals i infundat de l'organització terrorista Hamas".


En un missatge publicat a les xarxes socials, també ha reiterat que "Israel lluita a Gaza d'acord amb el dret internacional", i que la guerra contra Hamas és "conseqüència de la massacre sense precedents" del 7 d'octubre.

Un missatge, tanmateix, que arriba després que el Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU ordenés a Israel aturar l'ofensiva a Rafah, al sud de la Franja, on s'amunteguen un milió de desplaçats que fugen de més de set mesos de guerra. Una ordre que Israel ha ignorat, ara per ara.

Robles també s'ha referit al reconeixement de Palestina que Espanya, Irlanda i Noruega aprovaran dimarts, un gest que ha defensat que és "una aposta per la pau i per la convivència de dos estats" i que "no va contra ningú".

Una decisió a la qual Israel ha respost cridant a consultes els ambaixadors i amb la prohibició que el consolat espanyol a Jerusalem ofereixi cap servei als palestins residents a Cisjordània.


Yolanda Díaz: "Des del riu fins al mar"

La setmana de topades amb Israel ha tingut encara un altre capítol quan Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol, ha utilitzat en un vídeo per al reconeixement de Palestina l'expressió "Palestina serà lliure des del riu fins al mar", que el govern presidit per Benjamin Netanyahu considera una proclama antisemita que persegueix l'aniquilació d'Israel.

La també líder de Sumar, però, ha volgut deixar clar que per ella és un clam a favor de la solució dels dos estats.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut