Una ampla columna de fum s'alça sobre el cel de Rafah després d'un atac aeri israelià aquest divendres (Reuters/Mohammed Salem)

Israel respon a l'ordre del màxim tribunal de l'ONU amb més bombardejos a Rafah

Egipte i els Estats Units acorden enviar ajuda humanitària de les Nacions Unides a Gaza a través del pas de Kerem Shalom

RedaccióActualitzat

El Tribunal Internacional de Justícia, que depèn de l'ONU, ha ordenat a Israel aquest divendres que aturi la seva ofensiva militar sobre la ciutat de Rafah i que permeti l'entrada de l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

Però lluny d'acatar la decisió del tribunal de la Haia, l'exèrcit israelià ha intensificat els bombardejos i ha accelerat l'operació militar terrestre sobre aquesta ciutat del sud de Gaza. Els tancs israelians han continuat l'avanç en direcció al centre de Rafah.

Mentre l'exèrcit d'Israel continua imparable l'operació militar al sud de Gaza, a Tel-Aviv qualifiquen les acusacions de genocidi de "falses, intolerables i repugnants". Asseguren que Israel no ha fet ni farà cap activitat militar a Rafah que pugui portar a la destrucció de la població civil palestina, com assegura la Cort Internacional de Justícia. 

Itamar Ben-Gvir, ministre de Seguretat Nacional d'Israel i líder de la formació d'extrema dreta Otzma Yehudit, ha assegurat que l'única resposta que el seu govern ha de donar al tribunal internacional és "la conquesta de Rafah i l'aixafament de Hamas fins a aconseguir la victòria total a la guerra".

El Tribunal de la Haia també ha ordenat a Israel que reobri el pas fronterer entre Egipte i Gaza a Rafah, un pas que Israel va tancar coincidint amb l'inici de l'operació terrestre sobre la ciutat a començaments de maig. Des del 5 de maig cap camió amb ajuda humanitària ha entrat a Gaza pel pas de Rafah.

Un camió amb ajuda humanitària abandonat a l'entrada del pas fronterer de Kerem Shalom (Reuters/Shannon Stapleton)

En paral·lel, Egipte i els Estats Units han acordat enviar ajuda humanitària de les Nacions Unides a Gaza a través del pas de Kerem Shalom, fins que s'obri el pas fronterer de Rafah. Joe BidenAbdel Fattah al-Sisi, que han parlat per telèfon aquesta tarda, han pres la decisió davant "la difícil situació humanitària dels palestins de Gaza, de la falta de mitjans de supervivència a la Franja i de la manca de combustible necessari per al funcionalment d'hospitals i fleques".

Segons Egipte, aquesta mateixa nit podrien entrar a Gaza els primers camions carregats amb ajuda humanitària pel pas de Kerem Shalom.

En la conversa amb el president egipci, Joe Biden ha assegurat que els Estats Units donaran suport als esforços per reobrir el pas de Rafah de forma que sigui acceptable tant per a Egipte com per a Israel, i s'ha compromès a enviar un equip negociador al Caire la setmana pròxima.
 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelONUEgipteGuerra a Gaza
Anar al contingut