El gat Larry al 10 de Downing Street després de la dimissió de Liz Tuss (Reuters/Toby Melville)

Unes primàries en temps rècord: 8 dies per triar el relleu de Liz Truss al Regne Unit

El Partit Conservador canvia les normes perquè el procés sigui ràpid i amb el mínim de candidats possible

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El Partit Conservador ja ha activat les eleccions internes urgents per trobar el successor de la primera ministra, Liz Truss, que ha dimitit aquest dijous després d'estar només 45 dies a Downing Street.

Els tories volen que el procés de primàries sigui al més ràpid possible i tenir relleu al capdavant del país el divendres 28 d'octubre.

Per això han canviat les normes per simplificar el procés i, de passada, limitar-lo al mínim nombre de candidats possible: dos o tres com a màxim.

Liz Truss, després d'anunciar que deixa el càrrec (Reuters/Toby Melville)

Els candidats necessiten l'aval de 100 diputats

Els futurs candidats hauran de tenir, com a mínim, l'aval de 100 dels 357 diputats tories que hi ha actualment al parlament britànic. 

El comitè del Partit Conservador ha apujat el llindar per reduir el nombre de candidatures a una xifra que sigui "assolible" però només per aspirants amb possibilitats "reals" de ser elegits:

"Hem fixat un llindar alt, però un llindar que sigui assumible per a qualsevol candidat seriós que tingui possibilitats reals de tirar endavant. Un llindar de 100 membres del parlament que nomenin un candidat permet, clarament, que es presentin tres potencials aspirants."

Les candidatures ja estan obertes i es tancaran dilluns, 24 d'octubre, a la tarda. La votació serà electrònica.

El partit confia que, si hi ha tres candidats, el que tingui menys possibilitats es retiri i l'elecció quedi reduïda a dos noms com a màxim.  

Si només hi ha un candidat que obtingui el mínim de 100 avals, no hi haurà votació i quedarà nomenat, automàticament, líder del Partit Conservador i nou primer ministre. En aquest cas, el mateix dilluns ja hi hauria relleu de Downing Street.


Rishi Sunak i Penny Mordaunt, els noms que més sonen

Els més ben posicionats són Rishi Sunak, de 42 anys, exministre d'Economia i l'home que va trair Boris Johnson; i Penny Mordaunt, de 49 anys, líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns.

El ministre d'Economia, Rishi Sunak, és un dels més ben posicionats (Reuters/Phil Noble)
Penny Mordaunt és la líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns (Reuters/Toby Melville)

Tots dos van ser rivals de Liz Truss a les primàries.

Però hi ha un altre nom que ressona, el de l'incombustible i imprevisible Boris Johnson, que també es podria tornar a presentar i obtenir els 100 avals.

No es descarta que Boris Johnson es torni a presentar (Reuters/Henry Nicholl)

Tampoc es descarten els noms del ministre de Finances, Jeremy Hunt, o del titular de Defensa, Ben Wallace.

Jeremy Hunt va criticar el pla econòmic de Liz Truss (Reuters/Toby Melville)
Ben Wallace també podria presentar candidatura per liderar el partit (Reuters/Toby Melville)

Els laboristes reclamen un avançament electoral

Els conservadors són conscients que els britànics estan cansats, que cal anar per feina i que el procés és tan polític com econòmic. De fet, la lliura ha pujat de valor només fer-se pública la dimissió de Liz Truss.

L'oposició, mentrestant, demana eleccions, per acabar amb 12 anys de govern dels tories. Els laboristes tenen les enquestes clarament a favor davant un Partit Conservador desfet i amb un descrèdit absolut. 

Els pròxims comicis no estan previstos, però, fins d'aquí a dos anys.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz Truss
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut