El rusc ha estat localitzat en un arbre al costat del riu Ebre
El rusc ha estat localitzat en un arbre al costat del riu Ebre
Miravet

Retiren un gran niu de vespa asiàtica a Miravet, el primer localitzat a la Ribera d'Ebre

Les dues associacions ambientals que han localitzat el rusc han hagut de desbrossar l'accés i escalar l'arbre on les vespes havien fet el niu

Actualitzat

Continua l'expansió de la vespa asiàtica per Catalunya. Aquesta setmana se n'ha retirat el primer niu localitzat a la Ribera d'Ebre.

Les associacions ambientals L'Aube i Molí del Fort han trobat un rusc enorme en un arbre al costat del riu Ebre, al terme de Miravet. 

Per poder accedir al lloc, els membres de l'agrupació han necessitat una embarcació dels Agents Rurals, desbrossar l'accés al rusc i escalar l'arbre. El niu ha estat localitzat després d'un seguit d'avisos sobre vespes que arribaven al castell de Miravet. 

 

A l'arribar-hi, s'han trobat que el niu estava farcit de vespes asiàtiques i de larves en desenvolupament

 

Es tracta d'una espècie exòtica invasora i perillosa per a les abelles, les vespes i altres pol·linitzadors, originària del sud-est asiàtic.

 

No és el primer cas

La troballa del primer niu de vespa asiàtica a les Terres de l'Ebre no ha estat el primer cas a Catalunya. El setembre passat, tècnics especialistes van retirar un niu amb 200 exemplars al port de Barcelona.

Els tècnics van haver d'actuar de nit, quan la majoria d'obreres són dins el niu, i amb llum vermella per no ser vistos.

Va ser el primer cop que es tenia constància de la presència d'aquesta espècie a Catalunya.

 

Un perill pel medi ambient

La vespa asiàtica és una de les 1.235 espècies exòtiques que actualment hi ha a Catalunya

Aquest tipus d'espècies solen tenir un comportament invasor que provoca un impacte greu en el medi ambient i la biodiversitat de la zona on són presents. 

Segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2021, els atacs de la vespa asiàtica són l'amenaça més gran per a les abelles.

Els atacs d'aquest tipus de vespa van significar un terç de les morts d'abelles els dos darrers estius previs a l'estudi.


 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut