Una truita de patates (Wikimedia Commons)
Una truita de patates (Wikimedia Commons)

Retiren del mercat diverses truites de patates envasades per una alerta de botulisme

Grupo Palacios comercialitza les truites sota marca pròpia i també les prepara per a establiments com Casa Ametller, Condis, Carrefour, Eroski o Lidl

RedaccióActualitzat

El grup empresarial Palacios Alimentación ha informat en un comunicat que retira del mercat les seves truites de patates envasades, després de relacionar-se el consum d'aquest producte amb diversos casos de botulisme a tot l'Estat. També ha explicat que deixa de fabricar-les.

La companyia, que ven aquest article sota diferents marques pròpies a supermercats com Lidl, Carrefour, Condis, El Corte Inglés, Consum, DIA, Ametller o Eroski, diu que ho fa "per precaució", i demana a qui n'hagi comprat que les torni.

Una d'aquestes cadenes, Ametller Origen, assegura en un comunicat que ha retirat tant de les botigues físiques com de l'online la truita comercialitzada amb la marca Essencials, elaborada pel grup Palacios. Afegeix, a més, que les truites de la seva marca s'elaboren a l'obrador que el grup té a Olèrdola, a l'Alt Penedès, i que no presenten cap problema per consumir-lo.

Tot plegat, després que el Ministeri de Sanitat hagi confirmat 4 casos de botulisme i 3 més de probables, en què almenys tres persones haurien necessitat ingrés a l'UCI, i que tenen com a vincle comú el consum, els dies previs, de truita de patates envasada.

Els afectats s'haurien menjat la truita entre el 19 de juny i el 5 de juliol. Arran de la notícia s'estan estudiant altres possibles casos encara per confirmar.


Per ara no se n'ha pogut establir la causa

Segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, fins ara "no s'ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni en els processos", que relacionin causa-efecte. Tot i això, continuen les investigacions amb la col·laboració de l'empresa de producció.

S'està analitzant la possibilitat que hi hagi algun producte al mercat que no sigui segur o si hi ha desviacions en els processos de producció, distribució, emmagatzematge o transport que justifiquin l'existència d'aquest risc.

Al mateix temps, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha emès una nota i traslladat tota la informació disponible a les comunitats autònomes perquè facin les anàlisis pertinents dels productes que van poder ser consumits per algun dels casos.

Els serveis de salut pública de les comunitats i ciutats autònomes han rebut informació per detectar precoçment l'aparició de casos sospitosos de botulisme.


Una malaltia greu, però poc freqüent

El botulisme és una malaltia poc freqüent, però greu, que pot arribar a ser mortal, causada per un dels tòxics naturals més potent, la toxina botulínica, que té l'origen en un bacteri present al sòl i a l'intestí dels animals domèstics.

És una de les intoxicacions alimentàries més greus, pot comportar fins i tot la mort, perquè pot bloquejar el sistema nerviós. Entre un 5 i un 10% dels casos són mortals.

Malgrat tot, és poc freqüent. El botulisme és més comú a l'estiu, per l'augment de temperatura.

 

Cal guardar sempre les truites en fred

En qualsevol cas, l'Agència recorda als consumidors la importància, sobretot en aquesta època de l'any per la calor, de conservar els productes alimentaris a les temperatures de conservació indicades a l'etiquetatge i seguir les instruccions d'ús indicades pels fabricants, ja que garanteixen seguretat dels productes per als quals s'estableix una data de caducitat.

El cas de les truites de patata envasades és especialment rellevant, perquè es pot tenir la falsa sensació que són com les conserves, que tenen estabilitat tèrmica, i mantenir-les sense refrigeració a la temperatura ambient actual pot derivar en problemes de salut després del consum.


 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut