Rescaten un espeleòleg d'un avenc del massís del Garraf a 150 metres de fondària
Els equips de rescat a la boca de l'avenc de l'Esquerrà al massís del Garraf (ACN/Bombers de la Generalitat)
Olesa de Bonesvalls

Rescaten un espeleòleg d'un avenc del massís del Garraf a 150 metres de fondària

Ha calgut un dispositiu d'especialistes coordinat per treure el ferit, de 48 anys, després d'11 hores de rescat

Actualitzat

Acaba amb èxit el rescat d'un espeleòleg en un avenc de l'Esquerrà, al massís del Garraf, al municipi d'Olesa de Bonesvalls, a l'Alt Penedès, després de caure i lesionar-se en una cama. Els companys amb qui anava van fer l'avís i els bombers especialistes en rescats de muntanya s'hi van desplaçar. El ferit va ser evacuat a l'hospital Mútua de Terrassa.

El rescat es va allargar des 2/4 de 4 de la tarda de dimarts fins a passades les 12 de la nit per la dificultat tècnica d'alguns passos a l'interior de l'avenc. L'espeleòleg accidentat, de 48 anys, va caure aquest dimarts des d'una alçada d'uns dos metres mentre feia l'avenc amb tres persones més i es va fer una fractura oberta a la cama. Va quedar sense possibilitat de moure's, però estable i conscient, a 150 metres de fondària, i a 180 de la boca de l'avenc.

L'accident va passar en un moment de descans, i no mentre estaven duent a terme l'exploració. L'home va tenir la mala sort de caure sobre una pedra que li va fracturar la cama, segons explicava un dels seus companys d'expedició:

"Ha decidit pujar una miqueta la paret per arribar a la pedra i agafar-la, perquè l'hi volia donar a la seva mare, que està estudiant geologia, i en el moment de dir-li 'Tomàs, vigila!, que això és molt inestable', automàticament ha caigut."

Rescat de gran dificultat

El fet d'estar tan avall ha requerit un dispositiu espectacular, amb 14 dotacions dels Bombers de la Generalitat, incloses la unitat GRAE (Grup d'Actuacions Especials), que ha arribat al lloc de l'accident en helicòpter, i el GROS (Grup Operatiu de Suport). També s'ha sol·licitat ajuda als Bombers de Barcelona, que hi han enviat un parell de vehicles amb 7 efectius i una ambulància. Igualment s'hi han desplaçat efectius de la Unitat de Muntanya i de la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra i una desena de voluntaris del Grup d'Espeleosocors de la Federació Catalana d'Espeleologia.

Tots han hagut de fer grups de treball al llarg del recorregut fins on es trobava l'home, per poder-lo evacuar de forma segura. Així, han muntat instal·lacions al llarg de l'avenc i, mitjançant contrapassos, han anat superant tots els trams fins a poder-lo treure.

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut