Reobre el Museu Nacional de Síria, a Damasc
Reobre el Museu Nacional de Síria, a Damasc
Damasc

Reobre el Museu Nacional de Síria, un intent d'Al-Assad d'aparentar normalitat

RedaccióActualitzat

El Museu Nacional de Síria, a Damasc, ha reobert les portes i torna a mostrar les seves col·leccions, des de la prehistòria fins a l'època islàmica. Aquest és l'intent d'enviar un missatge per part del règim d'Al-Assad de què el govern n'ha preservat les instal·lacions durant la guerra. Però no hi falten les veus crítiques que qualifiquen de pur maquillatge aquesta aparent tornada a la normalitat.

Fa set anys, el museu es van començar a buidar davant el temor que en fossin espoliades les peces aprofitant el conflicte. Ara, aquesta inauguració és una gran notícia per a la cultura, mentre per a molts sirians encara és difícil accedir a productes tan bàsics com el pa i a serveis com l'aigua o l'electricitat.

 

 

El museu Nacional, fundat el 1920, es va tancar un any després que comencés la guerra. El patrimoni quedava en equilibri durant el conflicte bèl·lic. El 2011, el govern va començar a evacuar les col·leccions del Nacional, juntament amb les de d'altres museus provincials. Van amagar les peces lluny del camp de batalla. Van arribar a emmagatzemar en llocs secrets uns 300.000 objectes i milers de manuscrits.

Els jardins del museu, però, van continuar oberts al públic, fins i tot quan les bombes van colpejar de manera intermitent Damasc. I el museu buit va seguir sent utilitzat per la Direcció General d'Antiguitats com a despatx. Les instal·lacions van ser atacades per foc de morter, però no va arribar a ser malmeses.

 

 

En l'últim any, a mesura que la presència rebel als voltants de Damasc s'ha anat debilitat, algunes estàtues s'han exposat al públic, al jardí del museu. Aquest ha estat el cas del Lleó d'Alat, una peça de grans dimensions procedent de Palmira que va patir desperfectes de mans d'Estat Islàmic i posteriorment restaurada.

Baratosz Markowski, arqueòleg polonès:

"Fa un any, quan vam acabar el treball de restauració del Lleó, va ser tot un esdeveniment: va ser la primera escultura que va ser restaurada després de la crisi, i va ser una cosa important per a les persones. Podríem veure el lleó com un símbol que la crisi se'n va, lentament, que la situació està millorant. Un any més tard, amb l'obertura del museu, és el següent pas que demostra que la vida està tornant a Síria".

 

 

Segons el cap d'antiguitats Mahmoud Hamoud, l'exèrcit sirià i els seus aliats van trobar i rehabilitar més de 9.000 objectes a mesura que van reconquerir ciutats i jaciments arqueològics als rebels i jihadistes.

A Alep, on el museu es troba prop de la primera línia de foc, les enormes estàtues antigues exteriors eren massa grans per ser transportades, i van ser protegides en caixes gegants plenes de ciment per evitar la metralla.

 

 

Síria té més de 700 centres arqueològics, molts dels quals han estat destruïts, danyats o saquejats des del començament de la guerra.

Tots els bàndols han estat acusats de saquejar tan els principals jaciments arqueològics com els museus durant el conflicte. El més cèlebre és l'antiga ciutat de Palmira, un jaciment patrimonial catalogat per la UNESCO i que va ser saquejat i destruït per estat islàmic fins que va ser expulsat de l'àrea, l'any passat.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaSíria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut