Madrid

Recorregut pels terratrèmols més importants que han sacsejat la península Ibèrica

A Espanya es produeixen a l'any uns 2.500 terratrèmols, dels quals la població només en nota una mitjana de dos al mes, segons dades de la Xarxa Sísmica Espanyola. El responsable dels sismes a la península Ibèrica és el xoc entre la placa tectònica euroasiàtica amb l'africana, xoc que va produir la formació dels Pirineus i dels Alps. La zona que concentra la majoria dels sismes és el sud i sud-est de la Península, és a dir, la zona corresponent a les províncies de Granada, Almeria i Alacant. També Múrcia, on aquest dimecres s'han produït dos terratrèmols de 4,5 i 5,2 graus a l'escala de Richter que han deixat diverses víctimes mortals i nombrosos desperfectes.

Actualitzat
Les zones sud i sud-est d'Espanya són les que al llarg de la història han concentrat els sismes més importants que s'han registrat a Espanya.

El terratrèmol d'aquest dimecres a Múrcia és el primer amb víctimes mortals que es produeix en en 42 anys. No és, però, el de més magnitud. El terratrèmol més fort registrat a la península Ibèrica amb les dades disponibles va produir-se el dia de Tots Sants del 1755. Va arribar als 8,5 graus a l'escala de Richter. L'epicentre es va localitzar al cap de San Vicente, a Portugal. La tremolor va provocar un tsunami, amb conseqüències a l'Europa occidental i el nord d'Àfrica. La localitat de Motril va quedar molt afectada. Es calcula que van morir entre 60.000 i 100.000 persones, 15.000 de les quals, a Espanya.

Dels terratrèmols més importats registrats, l'últim abans del sisme de Múrcia, va produir-se al febrer del 1969 també al cap San Vicente. Va tenir un magnitud de 7,8 graus a l'escala de Richter i va destruir diverses cases a Huelva. Hi van morir 19 persones.

Tretze anys abans, el 1956, un sisme de 5 graus afectava la localitat granadina d'Albolote. Van haver-hi 11 morts i el 41% de les cases van quedar malmeses.

El següent terratrèmol més important es va produir el 1884. Va ser també a Granada, al municipi d'Arenas del Rey, i va tenir una magnitud aproximada de 6,5 graus. Més de 800 persones hi van morir. Uns 4.400 edificis van resultar destruïts i 13.000, malmesos.

A Alacant, unes 389 persones van perdre la vida el 1829 per un sisme de 6,6 graus. Les localitats de Torrevieja i Guardamar van haver de ser pràcticament reconstruïdes.

Granada, en concret la localitat de Pinos Puente, va tornar a ser l'escenari d'un nou terratrèmol de 5,3 graus el 1806. Van haver-hi tretze víctimes mortals. Més de 1.300 immobles van patir desperfectes. 

Dos anys abans, el 1804, Dalia, Berja i Roquetas de Mar, a Almeria, van quedar gairebé destruïdes per la força d'un sisme de 6,4 graus. El balanç de víctimes mortals va ser de més de 400 persones.

El següent de la llista és el fatídic terratrèmol del 1755, un dels més destructius de la història d'Europa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut