Alguns alumnes de primer de batxillerat van fer la prova pilot de la selectivitat
Alguns alumnes de primer de batxillerat van fer la prova pilot de la selectivitat (CCMA)

Rècord d'estudiants que faran la selectivitat, que podria ser l'última amb el format actual

Els prop de 42.000 alumnes que les faran seguiran encara el model actual, que hauria de canviar de manera gradual a partir del 2024

Àgata Fàbregas GomisActualitzat

Dimecres que ve comencen les proves de selectivitat per a gairebé 42.000 alumnes catalans. És un nou rècord de matriculació i, tot i que la gran majoria prové del batxillerat, cada vegada creix més el nombre d'alumnes que fa el pas a la universitat des dels cicles formatius.

Aquestes haurien de ser les últimes PAU amb el format actual, ja que, amb la nova llei d'educació espanyola, les proves han de passar a ser més competencials de manera gradual a partir de l'any que ve fins al 2028.

La convocatòria d'eleccions generals, però, ha posat en suspens aquest canvi. Dimecres, el ministeri comunicava als rectors que paralitza l'aprovació del reial decret que ha de definir com seran les proves a l'espera que ho entomi el nou govern.

Fonts de la conselleria d'universitats asseguren que aquest reial decret ja hauria d'estar aprovat perquè, entre altres coses, l'alumnat necessita saber quin valor tenen les matèries optatives en la nota final per poder entrar al grau escollit.

La secretària general del CIC, Laura Roman, posa l'accent en les proves de la setmana que ve, que es mantenen amb la mateixa estructura de sempre.

"Els estudiants es trobaran amb unes PAU que seran similars a les últimes edicions. Recordem que les PAU no són una revàlida, no una segona avaluació del batxillerat. Els nostres estudiants ja han superat el batxillerat i, de fet, les superen el 97% dels que es presenten."

 

Quan seran els exàmens?

Pel que fa a les proves obligatòries i comunes per a tothom, dimecres els estudiants s'examinaran de castellà i llengua estrangera, dijous de matemàtiques i divendres de català. A banda, hi ha una cinquena assignatura, segons cada modalitat, que també ha de fer tothom.

En la part específica, i que permet apujar nota fins a 14, es poden examinar de tres matèries de modalitat. Se'ls computa les dues millors notes obtingudes.

La selectivitat 2023 manté la fórmula del full autocopiatiu a l'hora de triar la llengua dels enunciats. Així, en el primer examen, hauran de marcar amb una casella si volen tots els exàmens en català o quins prefereixen rebre'ls en castellà. Els estudiants de la Vall d'Aran també poden triar rebre l'examen d'història en aranès. L'any passat, el 97% de l'alumnat va triar rebre els exàmens en català.

 

ARXIVAT A:
Selectivitat
Anar al contingut