Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència

Actualitzat

Raül Romeva i Rueda (Madrid, 1971)
@raulromeva

Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència

El cap de llista de Junts pel Sí el 27 de setembre, l'independent Raül Romeva, presidirà la Comissió d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, d'on penjaran les conselleries d'Interior, Governació, Justícia i Afers Exteriors, aquesta última encapçalada per ell mateix.

Romeva té 44 anys, és llicenciat en Ciències Econòmiques i doctor en Relacions Internacionals i ha acumulat una àmplia experiència en política europea després de deu anys com a eurodiputat a les llistes d'Iniciativa per Catalunya, entre el 2004 i el 2014.

A més de professor de Relacions Internacionals a la UAB, Romeva ha treballat com a analista en conflictes armats per a la Unesco, l'ONG Intermón Oxfam i l'Escola de Cultura de la Pau de la UAB. També ha estat consultor per a les Nacions Unides.

Romeva va representar les posicions obertament independentistes dins la formació ecosocialista fins que va decidir abandonar el partit.

Romeva ha jugat un paper de primera línia en l'impuls del sobiranisme civil a través de la campanya unitària "Ara és l'hora" de l'ANC i Òmnium Cultural. El seu reconeixement per part de totes les sensibilitats del sobiranisme el va convertir en el cap de llista de Junts pel Sí el 27-S. Des de les passades eleccions, Romeva ha estat una de les cares que han encapçalat la negociació amb la CUP per arribar a un acord de govern.

L'experiència a Brussel·les i la seva condició de doctor en Relacions Internacionals avalen Romeva per dirigir una àrea que haurà d'explicar al món el full de ruta acordat amb la CUP. Un dels primers reptes serà la creació d'un Departament d'Exteriors.

El traspàs d'Exteriors

Després de la presa de possessió dels càrrecs del nou govern, el secretari d'Exteriors sortint, Roger Albinyana, ha fet el traspàs al Palau de la Generalitat amb Raül Romeva, que entre les seves funcions tindrà la de la representació internacional del govern català. Albinyana ha obsequiat Romeva amb una figura de la Porta de Brandenburg.

Romeva ha agraït la feina i dedicació d'Albinyana i ha remarcat la importància i simbolisme d'haver creat un departament com aquest, el primer gran repte encomanat. I és que, segons ha dit, "no és fàcil gestionar una àrea d'aquesta complexitat i d'aquesta sensibilitat". En aquest sentit, ha remarcat:

"Creem un departament com a tal i això és un símbol de la importància que li hi volem donar."

Romeva ha admès que "som conscients" que es tracta d'un govern de transició que vol "posar en marxa un procés col·lectiu de país i avançar en la condició d'estat". A més, ha afirmat que cal explicar "el que volem fer arreu" però també "el que podem oferir a la resta del món". Ha dit, a més, que vol evitar polèmiques.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut