Madrid

Rajoy: "Si pretenc tenir més suports ara, hauré d'adequar el meu discurs"

El rei tancarà dimarts a la tarda amb el dirigent del PP la ronda de consultes per a la investidura

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha admès que, si vol tornar a ser investit president del govern espanyol, haurà de fer un esforç per acostar-se als altres grups del Congrés. A les portes del comitè federal de diumenge en què el PSOE que ha de decidir si s'absté, totalment o en part, per facilitar la investidura de Rajoy i evitar unes terceres eleccions, el president espanyol en funcions ha cridat a l'entesa i ha promès que ell també modularà el seu discurs. 

"Si  prentenc ara tenir més suports, ja sigui per la via del 'sí, que sabem que és difícil, o per l'abstenció, lògicament hauré d'adequar el meu discurs a la nova situació." 

Rajoy creu que la pròxima legislatura "tots haurem de fer un  esforç més gran per entendre'ns, buscar acords, i haurem de cedir en els plantejaments de màxims." 

El president en funcions ha parlat des de Brussel·les, on hi ha una cimera europea, just quan s'ha fixat una mica més el calendari de la investidura. 

Ronda de consultes

El rei Felip VI tancarà dimarts a la tarda, amb Rajoy, la nova ronda de consultes per a la investidura, que podria ser la definitiva. No hi ha cap data confirmada, però el president del PP podria ser investit dissabte 29 o diumenge 30.

El monarca començarà a rebre dilluns els caps parlamentaris de la formacions del Congrés amb menys representació. ERC i Bildu no hi aniran, per decisió pròpia. L'últim de passar per La Zarzuela dilluns serà el del Partit Demòcrata Català, Francesc Homs. Dimarts el rei rebrà els representants de Compromís, En Comú Podem, Ciutadans, Podem i el PSOE. La tarda quedarà reservada per a Mariano Rajoy, que té cita a les 15.30 hores.

D'aquesta manera, dimarts mateix a la tarda el rei podrà comunicar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, si Rajoy torna a ser candidat a la investidura. Pastor és l'encarregada de fixar dia i hora per començar el debat. El límit és el dilluns 31, quan s'haurien de convocar unes terceres eleccions generals pel desembre si no hi hagués president investit.

El debat començaria dimecres o dijous i la segona votació, que s'ha de fer un cop hagin passat almenys 48 hores, podria ser tant dissabte com diumenge, una data que agafa força perquè Felip VI ja hauria tornat del seu viatge a Cartagena de Indias.

Però sigui com sigui, Mariano Rajoy ja treballa en el seu discurs o, com a mínim, la vicepresidenta espanyola i portaveu en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ho dóna per fet. Després del Consell de Ministres ha afirmat:

"Ja sabem que no depèn de nosaltres, però els terminis són els que són. I les qüestions importants s'han de preparar."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut