Rajoy, ovacionat després del seu discurs de comiat com a president del PP (EFE)
Rajoy, ovacionat després del seu discurs de comiat com a president del PP (EFE)
Madrid

Rajoy: "M'aparto, però no me'n vaig. Seré lleial"

Reivindica la gestió de la crisi, l'aplicació del 155 i la fi d'ETA i no pren partit per cap dels dos candidats

Juli RodésActualitzat

"Considero un honor ser militant del PP i seguiré sent-ho sempre."

Amb aquesta mostra d'adhesió al Partit Popular ha començat Mariano Rajoy el discurs de comiat com a president de la formació conservadora.

I pràcticament l'ha tancat de la mateixa manera reiterant el seu suport i reivindicant la seva lleialtat incondicional.

"M'aparto, però no me'n vaig. No podria. He deixat molt més de mitja vida en aquest partit. Seguiré amb vosaltres, aportant el que se'm demani pel bé del partit, lluny dels focus i de la primera línia. Sempre a disposició de tots. I, per descomptat, seré lleial. I tots sabeu que jo sé què és ser lleial."

Rajoy va arribar a la presidència del partit fa gairebé 14 anys, l'octubre del 2004.

Aleshores va ser per designació directa per part del seu antecessor, José María Aznar.

Aquesta vegada, en canvi, el nou màxim responsable del PP serà elegit pel vot de 3.082 compromisaris, que votaran per Soraya Sáenz de Santamaría o per Pablo Casado.

Rajoy ha pujat a l'escenari passats dos quarts de set i s'ha adreçat al partit durant més de tres quarts d'hora. En aquest temps no ha mostrat cap preferència, no s'ha pronunciat a favor ni en contra de cap dels dos candidats a succeir-lo.

 

Sí que ha defensat la seva gestió i -encara més- la seva concepció de la política.

Ha assegurat que abandona la primera línia "amb l'orgull d'haver fet alguna cosa bona per al meu país".

Entre aquestes coses bones, Rajoy ha destacat -com ja havia fet altres vegades- la gestió de la crisi econòmica, la resposta a la declaració d'independència de Catalunya i la fi d'ETA.

 

En l'àmbit econòmic ha reivindicat la creació de llocs de treball i haver evitat el rescat d'Espanya.

Sobre Catalunya, ha destacat que hi va aplicar l'article 155 de la Constitució, que ha insistit que "no era fàcil" i no s'havia fet mai. També ha volgut remarcar que "els responsables d'aquells actes estan responent davant dels tribunals o fugits de la justícia".

"El que necessita protecció a Catalunya és la llibertat. I el que corre perill és la llibertat dels catalans que no passen per l'adreçador de la independència. I aquesta és la llibertat que cal defensar."

Rajoy ha dedicat més temps a ETA que a Catalunya. En aquest sentit ha proclamat que "mai he caigut en la temptació de negociar amb ETA" i que "mai he procedit a un acostament de presos".

"Hem derrotat ETA, repeteixo, a canvi de res".

Fora de La Moncloa, no per "voluntat dels espanyols"

L'expresident del govern espanyol ha tancat el seu balanç defensant que els espanyols prefereixen el PP i convençut que els populars tornaran a governar.

"Tornaran a buscar-nos, perquè l'Espanya que proposem és la mateixa Espanya que desitgen la majoria dels espanyols."

Rajoy també ha tingut temps de carregar contra la moció de censura i els partits que l'han fet fora de La Moncloa.

 

Ha assegurat que "no ha estat per decisió dels espanyols", sinó perquè "aprofitant les oportunitats que dona la llei per quan hi ha alguna cosa que censurar, es va forjar no una aliança, sinó una confabulació de perdedors i independentistes sense més propòsit que acabar amb el govern del Partit Popular".

"No governem avui perquè l'esquerra i l'extrema esquerra tenien urgència a interrompre una tasca els èxits de la qual eren cada vegada més inquietants per als seus interessos. No governem avui perquè a alguns els urgia que el PP deixés de vigilar de prop els independentistes per exigir-los responsabilitats pels seus actes. I no governem avui perquè alguns s'han conjurat per evitar que un govern del Partit Popular es negués a concedir algunes satisfaccions als terroristes."

En aquest sentit, més tard, Rajoy encara ha insistit que "marxo amb la serenitat de saber que els espanyols no ens han retirat del govern, ni tampoc els meus companys de partit."

Abans d'acabar, Rajoy ha volgut expressar el seu agraïment a la seva dona, Elvira Fernández -coneguda com a Viri-, que ha dit que ha fet possible que ell es pogués dedicar al a política.

Ovació a peu dret i moments d'emoció

La presència de Rajoy en aquest congrés extraordinari ha començat amb una forta ovació quan ha entrat a la sala del plenari: els assistents l'han aplaudit posats drets.

 

Ha entrat passats tres quarts de cinc, acompanyat de la secretària general, María Dolores de Cospedal, i del coordinador del partit, Fernando Martínez-Maíllo.

Molts dels compromissaris l'han aturat per donar-li la mà, abraçar-lo o fer-s'hi una foto, i Rajoy ha trigat diversos minuts a recórrer la distància entre l'entrada i la primera fila, on és el seu seient.

 

Els dos candidats a succeir Rajoy al capdavant del PP, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, havien arribat uns minuts abans.

L'exvicepresidenta del govern de Rajoy ha estat la primera, passats dos quarts de cinc. Deu minuts més tard, quan encara no eren tres quarts, ho ha fet l'exvicesecretari de Comunicació.

 

Tots dos també s'han donat un bany de masses, repartint abraçades entre els partidaris que els han volgut saludar i fent-s'hi fotos.

L'encarregat d'obrir aquest XIX congrés nacional extraordinari, que ha d'elegir el nou president del Partit Popular, ha estat l'eurodiputat Luis de Grandes, que ha estat molt aplaudit quan ha carregat contra la moció de censura i ha lamentat la marxa de Rajoy.

"Hem hagut de fer de la necessitat virtut i superar la nostra tristesa. No tant per perdre el govern, que d'això ja teníem experiències passades. Tampoc ens ha sumit en la desesperança que una moció de censura es convertís en destructiva i resultés triomfant per la concurrència indesitjable de forces independentistes, populistes i fins i tot dels amics d'ETA. Ha estat més difícil superar la teva marxa, president. Ens fa mal a l'ànima."

 

En aquest moment s'ha vist Rajoy emocionat. I uns minuts més tard ha tornat a fer-ho, aquesta vegada juntament amb la seva dona, arran de les paraules que els ha adreçat Ana Pastor, presidenta del Congrés dels Diputats i també d'aquest congrés extraordinari.

"President, permet-me que sigui jo qui et digui el que milions d'espanyols et voldrien dir aquí aquesta tarda. Gràcies, estimat Mariano. Gràcies, estimat president. Gràcies per tot el que has fet. I moltes gràcies, estimada Viri, perquè res d'això de què avui estem aquí fent balanç hauria estat possible sense estar tu al seu costat."

 

El successor de Rajoy es coneixerà aquest dissabte cap al migdia, després que hagin votat els 3.082 compromisaris que prendran la decisió.

Ara per ara, almenys en públic, els dos candidats es mostren convençuts de la seva victòria. Tot fa pensar que el resultat serà molt ajustat.

ARXIVAT A:
PP
Anar al contingut