El president espanyol, durant la sessió de control al Congrés (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy evitar parlar del "cas Bárcenas" i insisteix que cal un pla contra la corrupció

Retrets mutus entre el president espanyol i el cap de l'oposició a la sessió de control al Congrés sobre la corrupció que afecta el PP i el PSOE. Mariano Rajoy evita parlar del "cas Bárcenas" i insisteix que cal fer un pla contra la corrupció política.

RedaccióActualitzat
Els últims casos de corrupció que han sortit a la llum han centrat en bona mesura la sessió de control al govern espanyol que s'ha fet al Congrés. Sobre aquesta qüestió han hagut de respondre preguntes dels diputats el mateix president espanyol, que ha evitat en tot moment referir-se al "cas Bárcenas", i el ministre de Justícia.

En resposta a una pregunta del líder d'IU, Cayo Lara, Mariano Rajoy ha assegurat que pensa treballar per buscar un acord de tots els partits polítics contra la corrupció i en pro de la transparència. El president espanyol ha convidat totes les forces polítiques a sumar-se a aquesta voluntat de consens i ha demanat a Cayo Lara que, en comptes de limitar-se a explicar el que cada dia publiquen els mitjans de comunicació, se sumi al debat per buscar mesures eficaces.

En aquest sentit, ha recordat que la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, ja s'ha posat en contacte amb els set grups parlamentaris per traslladar-los "la voluntat de subscriure un pacte per la transparència i contra la corrupció". El president espanyol ha explicat també que s'ha encarregat al Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals que elabori un informe de possibles mesures en l'àmbit de la lluita contra la corrupció que estarà enllestit en les pròximes setmanes. Cayo Lara, per la seva banda, ha advertit que la corrupció "no pot seguir enverinant la democràcia" i ha reclamat un finançament "públic, just i transparent" dels partits.

La mateixa qüestió ha centrat l'enfrontament que Rajoy ha protagonitzat amb el líder dels socialistes. El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha retret a Rajoy els casos de corrupció que en aquest moment afecten el PP i desenes dels seus dirigents, i l'ha acusat d'haver-se escapat de la justícia en el passat: "El PSOE fa molts anys que vam aprendre la lliçó per sempre i vostès se'n van sortir amb trucs legals i es van creure impunes. I això és el que estan pagant ara, senyor Rajoy, perquè la impunitat en aquest país, per sort, ja no existeix".

Després que Rubalcaba ha demanat a Rajoy que actuï amb "contundència", "celeritat" i "exemplaritat", el president espanyol li ha espetat exactament el mateix: "Estic d'acord amb el que vostè m'ha dit sobre la corrupció i no se m'acut una altra cosa que fer-li la mateixa recomanació que m'ha fet vostè a mi".

També la corrupció ha provocat un dur enfrontament entre el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i Amaiur. El ministre ha exigit a la formació independentista basca que demani la dissolució d'ETA i deixi de donar lliçons de democràcia a la resta de partits mentre no condemni el terrorisme.

Anar al contingut