Madrid

Rajoy es compromet a deixar clar a Europa que Espanya "és un país viable"

El futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha mostrat el seu suport a la reforma europea de Merkel i Sarkozy, i ha assegurat que garantir l'estabilitat pressupostària i controlar el dèficit, dues de les demandes que s'inclouran en els nous tractats europeus que es debatran en la cimera de dijous i divendres, seran prioritats del seu mandat. "Espanya no hi renunciarà de cap de les maneres", ha ressaltat. L'objectiu per al futur president, és, al capdavall, deixar clar que Espanya "és un país viable" i d'aquesta manera calmar els mercats.

RedaccióActualitzat
Ha estat en arribar al Congrés dels Diputats per assistir als actes del 33è aniversari de la Constitució, que el pròxim president espanyol ha demanat "celeritat" a l'hora de posar en marxa els nous tractats que s'inclouen en l'anomenada "fórmula Merkozy", per tal de posar fi com més aviat millor als "dubtes" dels mercats financers, que justament viuen una jornada de trasbals per l'amenaça de l'agència de qualificació Standard & Poor's de rebaixar la nota a tota l'eurozona.

Mariano Rajoy, que ha destacat la plena vigència de la Constitució malgrat que la majoria dels partits nacionalistes i minoritaris no han volgut assistir als actes per commemorar-la, començant pel president català, ha recordat que l'última reforma precisament de la Carta Magna ja s'ha fet per deixar clar el compromís amb la reducció del dèficit, i ha afegit que una de les seves primeres tasques serà desenvolupar la llei sobre aquesta estabilitat pressupostària, que consistirà a "no gastar el que no es té".

El president entrant dóna per tancat el traspàs de poders

En la que ha estat la seva primera compareixença pública després de les eleccions del 20 de novembre, Rajoy ha destacat que el traspàs de poders s'està fent de manera exemplar. De fet, ha explicat que parla "cada dia" amb el president sortint, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha donat per finalitzades les reunions formals per al traspàs de poders, que pel seu partit ha encapçalat Soraya Sáenz de Santamaría.

Tant Rajoy com Zapatero, que han coincidit per primera vegada en un acte públic després de les eleccions, s'han esforçat per escenificar un front comú dels dos grans partits espanyols, PSOE i PP, a l'hora de defensar que Espanya està preparada per a les reformes europees imminents i han enviat un missatge de confiança en l'economia espanyola.

Esquiva la pujada d'impostos i les travesses sobre els ministres

"Les mesures les anunciarem en el seu moment." D'aquesta manera Mariano Rajoy ha esquivat la resposta a una de les preguntes que més gent es fa: una possible pujada dels impostos.

Pel que fa a les travesses sobre els que seran els seus ministres, Rajoy ha respost amb un "els tinc aquí", mentre s'assenyalava el cap amb el dit, a les preguntes dels periodistes. I és que el pròxim president vol que el rei sigui el primer de conèixer aquests noms. Per tant, fins al dia 21 de desembre, quan està previst que prengui possessió del càrrec, no es revelaran els noms de les persones que formaran l'executiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut