Quins països demanen certificat covid? Requisits per viatjar

Resolem dubtes sobre fins quan és vàlid el certificat o si serveix un test fet a casa

RedaccióActualitzat

La normalitat d'abans la pandèmia també sembla que torna als aeroports aquesta Setmana Santa. Ara bé, es manté un element que fa dos anys no havíem ni batejat: el certificat covid. A les portes de les vacances, fem un cop d'ull als països europeus que el demanen i els requisits que exigeixen per creuar fronteres.

En tot cas, abans de viatjar, és recomanable consultar els requisits que demana cada país en relació amb la pandèmia de la covid.


Quins països demanen el certificat covid?

A la majoria de països de la Unió Europea cal el certificat covid digital actualitzat per entrar-hi. Són els que estan pintats de groc en el següent mapa. Són: Espanya, Alemanya, França, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Estònia, Grècia, Irlanda, Letònia, Malta, Polònia i Portugal.

Hi ha altres països, pintats de verd --Regne Unit, República Txeca, Països Baixos, Suècia, Suïssa,
Eslovènia, Romania, Irlanda, Finlàndia, Hongria, Lituània, Polònia, Noruega i Luxemburg-- on ja no és obligatori. Podeu consultar què demanen en cada cas aquí.

 

Pel que fa als països de la resta del món, n'hi ha des dels que, a més del certificat, demanen una PCR negativa, com els Estats Units, fins als que no demanen res, com Mèxic.

Es poden consultar els requisits de totes les destinacions a la web de l'Organització Mundial del Turisme.


Em poden demanar el certificat quan torni a Catalunya?

Sí. Pot ser que anem a un país on no ens demanin res, ni el certificat digital, però sí que ens el demanin en tornar a Catalunya o Espanya. Per tant, l'hem de tenir igualment actualitzat per introduir-lo al formulari que exigeix el govern espanyol per entrar a l'estat.

Tots els detalls els explica el Ministeri de Sanitat aquí.


Cal certificat covid per viatjar per Espanya?

No. En tot cas, podeu consultar als departaments de Salut de cada comunitat autònoma si hi ha alguna restricció anticovid vigent al seu territori. Aquí teniu la llista amb tots els enllaços.


Quan és vàlid el certificat covid?

Una primera via és la vacunació. En aquest cas, el certificat és vigent quan fa menys de 9 mesos de l'última dosi de la vacuna en cas de pauta completa o si es porta la dosi de record. En aquest cas, per ara no s'ha establert cap límit de caducitat.

Una segona via és a partir del certificat de recuperació, que té una vigència de 180 dies des del resultat positiu. Per tant, uns sis mesos.

Fins a mitjans de febrer, només s'obtenia si s'havia fet una PCR, però ara ja es pot fer amb un test d'antigen, sempre que s'hagi realitzat dins el circuit el sistema de Salut. 

Si no es disposa ni del certificat de vacunació ni del certificat de recuperació, sempre queda la via de fer-se una prova de covid i, amb el resultat negatiu, s'obté el certificat. Si es fa un test ràpid, té una vigència de 48 hores, i si es fa una prova PCR, la validesa és de 72 hores.


És vàlid un resultat negatiu si em faig el test a casa?

No. Perquè el certificat sigui vàlid, cal que les proves s'hagin fet als centres sanitaris de Salut o als laboratoris i centres acreditats. Podeu consultar la llista aquí.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Certificat Covid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut