Qui és Susana Polo, la magistrada que investigarà Puigdemont i Wagensberg per terrorisme
Polo, que va ser nomenada magistrada del Tribunal Suprem el juliol del 2018, està especialitzada en violència de gènere i és considerada progressista
Susana Polo va arribar al Tribunal Suprem a la vegada que Carmen Lamela, la jutge que des de l'Audiència Nacional va dictar els primers empresonaments pel procés.
Però, a diferència de Lamela, Polo està considerada una magistrada progressista. Com a instructora de Tsunami Democràtic al Suprem, una de les seves primeres decisions haurà de ser citar Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg per terrorisme.
Susana Polo és l'única dona de la sala de govern del Tribunal Suprem. Això va fer canviar la tradicional foto amb el rei Felip, en l'acte solemne d'obertura de l'any judicial. Per primera vegada en vuit anys, el setembre passat, a la foto hi havia una dona.
Polo, magistrada progressista
Polo va arribar a la sala de govern elegida pels seus companys, a diferència, per exemple, del seu cap a la sala penal, Manuel Marchena, perquè els presidents de sala són membres nats de la sala de govern.
Susana Polo va ser nomenada magistrada del Tribunal Suprem el juliol del 2018, a la vegada que Carmen Lamela, la jutge que a l'Audiència Nacional va dictar les primeres ordres de presó pel procés. A diferència de Lamela, Polo està considerada una magistrada progressista, com a membre de l'associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia.
En l'acte de presa de possessió al Tribunal Suprem, Lamela va tenir com a padrí Manuel Marchena. Polo, en canvi, va ser apadrinada per dues dones, les magistrades Pilar Teso i Clara Martínez de Careaga.
Susana Polo està especialitzada en violència de gènere. Va ser ponent de la sentència del Tribunal Suprem que va elevar les penes pel cas de La Manada dels nou anys que havia imposat l'Audiència de Navarra a quinze anys. El Suprem va considerar que havia estat una violació, no un abús sexual.
Abans de ser nomenada magistrada del Suprem, Polo va exercir al Tribunal Superior de Justícia de Madrid i a l'Audiència de Madrid. I molt abans, en els inicis de la seva carrera, al jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona.
Ara, pel torn de repartiment establert a la sala segona per a les causes amb aforats, haurà de fer-se càrrec de la instrucció del cas Tsunami pel que fa a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i al diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que a finals de gener va decidir marxar a Suïssa.
Susana Polo no va formar part del tribunal que va jutjar el procés, però sí que ha parlat de la sentència que es va dictar. En una entrevista al digital Confilegal, Polo va afirmar que la sentència és "impecable i fins i tot brillant des del punt de vista tècnic (...) sense perjudici de la discrepància jurídica que hi pugui existir".
La resta, a l'Audiència Nacional
La resta d'investigats en la causa Tsunami, una desena, continuen en mans del jutge Manuel García-Castellón a l'Audiència Nacional perquè no són aforats i, per tant, no són competència del Suprem. És el cas la secretària general d'ERC, Marta Rovira, també a Suïssa.
Com a instructora del cas Tsunami, a Susana Polo li correspondrà en aquesta causa el mateix paper que Pablo Llarena en la del procés. Pot començar per demanar noves diligències o nous informes a la Guàrdia Civil, però el més important que haurà de fer en aquesta fase inicial serà citar els encausats perquè declarin de manera voluntària com a investigats.
Si no ho fan, caldria demanar el suplicatori i, només a partir d'aquí, es podrien cursar ordres de detenció. L'obertura de la causa Tsunami per terrorisme al Tribunal Suprem obre un escenari amb unes repercussions polítiques encara inabastables.
- ARXIVAT A:
- Carles PuigdemontTsunami Democràtic