Tsunami Democràtic va convocar la manifestació a l'aeroport del Prat com a resposta a la sentència del procés (Europa Press)

L'acció de Tsunami no va afectar el trànsit d'avions, segons l'Agència de Seguretat Aèria

Un informe de la Guàrdia Civil assegura que l'atenció al turista francès que va tenir un infart es va endarrerir a causa de la protesta

L'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) conclou que l'acció de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat no va posar en perill el trànsit aeri ni els seus usuaris. Respon així a la petició d'informació sol·licitada pel jutge García-Castellón, que sosté que aquesta protesta va comportar aldarulls i desordres a l'interior de la terminal i que va posar en risc la integritat física de viatgers i treballadors.

D'aquesta manera, AESA exposa una conclusió contrària al delicte de terrorisme a què judicialment es vincula el moviment de Tsunami i pel qual estan encausats Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, tal com ha acordat per unanimitat aquest dijous el Tribunal Suprem.

L'agència apunta, que un succés, d'acord amb el reglament, és "qualsevol esdeveniment relacionat amb la seguretat que posi en perill o que, en cas de no ser corregit o abordat, pugui posar en perill una aeronau, els seus ocupants o qualsevol altra persona, inclosos, en particular, els accidents i incidents greus".

Així mateix, AESA assegura que "no s'han registrat notificacions de successos relatius als fets sobre els quals se sol·licita informació". 

També afegeix que no ha rebut denúncies per part de particulars, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, i cossos policials locals i autonòmics "en relació amb els fets sobre els quals se sol·licita informació".

Per últim, assenyala que el proveïdor de serveis de navegació aèria, ENAIRE, tampoc ha aportat informació sobre els fets del novembre de 2019.

Protesta als accessos de l'aeroport del Prat després de la sentència del procés (Albert Gea/Reuters)

La Guàrdia Civil diu que es va endarrerir el trasllat del turista amb un infart

Per la seva banda, la Guàrdia Civil sosté que el col·lapse dels accessos per la concentració del moviment independentista va obligar a endarrerir una hora l'atenció mèdica al turista francès Jean-Claude Scherzinger, que va tenir un atac de cor a la terminal 2 i va acabar morint.

Informació que es desprèn de l'informe pericial que el cos ha remès a l'Audiència Nacional on s'afirma que el trasllat per carretera hauria sigut "la via més ràpida" perquè fos atès.

La protesta, però, va bloquejar el trànsit per la C-31 cap a les dues terminals del Prat. El passatger va ser traslladat amb helicòpter a l'Hospital de Bellvitge on finalment, va morir.

L'informe assegura que només l'aterratge de l'helicòpter ja va trigar més del temps que s'hauria invertit en el desplaçament amb l'ambulància: "menys de 10 minuts".
 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialTsunami DemocràticAeroport del PratAmnistia
Anar al contingut