Barcelona

Qui és qui en el nou govern de Quim Torra

El president de la Generalitat ha anunciat un nou govern sense els consellers que són a la presó o a l'exili

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha substituit els quatre consellers que el govern espanyol va vetar per estar a la presó o a l'estranger. Les noves incorporacions inclouen tres dones més: Alba Vergés assumirà la cartera de Salut enlloc de Toni Comin, Laura Borràs serà la nova consellera de Cultura en substitució de Lluís Puig, i Maria Àngels Chacón rellevarà a Empresa i Coneixement Elsa Artadi, que passarà a encapçalar el departament de Presidència i serà la portaveu del govern en comptes de Jordi Turull. Damià Calvet serà el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, en lloc de Josep Rull.

 

 

Entre els consellers nomenats destaca la nova funció que assumirà Elsa Artadi, al capdavant de Presidència. També serà portaveu de l'executiu de Torra.

 

Nascuda a Barcelona fa 41 anys.

Persona de la màxima confiança de Puigdemont, va ser un dels noms que van sonar més com a possible candidata a la presidència de la Generalitat abans de la investidura de Quim Torra. De qui serà una peça angular del seu govern.

Va ser la directora de la campanya electoral del 21 de desembre en què Junts per Catalunya va superar Esquerra, contra pronòstic. 

Té un currículum brillant en Economia: llicenciada a la Pompeu Fabra, doctora a Harvard, ha passat també pel Banc Mundial i ha sigut professora a Itàlia i Xangai.

Entra en política el 2011 de la mà d'Andreu Mas-Colell.

El 2013, com a directora general de Tributs i Jocs de la Generalitat, crea la Grossa de Cap d'Any, una iniciativa que per primera vegada li comença a donar visibilitat mediàtica.

 

Aquests són els altres quatre consellers nomenats aquest dimarts:

Maria Àngels Chacón, consellera d'Empresa i Coneixement 

 

Fins ara era la directora general d'Indústria del departament.

Nascuda a Igualada l'any 1968, és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i té formació especialitzada en comerç exterior.

Des de l'any 2015 és tinent d'alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Coneixement, Internacionalització i Interior de l'Ajuntament d'Igualada.

Chacón va desenvolupar la seva trajectòria professional en empreses privades del sector paperer i va ser la gerent de la Unió Empresarial de l'Anoia des del 2008 fins al 2011.

És militant del PDeCAT.

 

Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat

 

Té 49 anys. Nascut a Vilanova i la Geltrú. Des de fa 5 anys és director de l'Institut Català del Sòl i president de CIMALSA, empreses públiques de transformació del sòl per a activitats econòmiques.

Abans va ser secretari de Territori i director general d'Arquitectura i Habitatge. Va treballar de directiu d'una empresa privada del sector.

Tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

És un apassionat de la cartografia i de la novel.la que explica la història contemporània. Treu temps d'on pot per escoltar música. Li agrada el pop britànic.

 

Laura Borràs, consellera de Cultura

 

Va néixer fa 48 anys a Barcelona.

La nova responsable de Cultura té experiència al departament ja que va ser directora durant 4 anys de la Institució de les Lletres Catalanes, càrrec que va deixar el 2017 quan va ser escollida diputada a les llistes de Junts per Catalunya.

És escriptora i filòloga especialitzada en teoria de la literatura i literatura comparada. Es va llicenciar i doctorar a la Universitat de Barcelona, on també imparteix classes des de mitjans dels 90.

Va ser comissària el 2012 de l'Any literari Sales, Calders, Tísner, així com col·laboradora per parlar de llibres al programa "La vida" de Catalunya Ràdio, amb Sílvia Cóppulo. Als últims anys s'ha especialitzat també en la difusió de la literatura en entorns digitals i xarxes 2.0.

 

Alba Vergés, consellera de Salut

 

Té 39 anys i va néixer a Igualada.

Llicenciada en Economia per la Universitat de Barcelona i en Enginyeria Tècnica de Gestió per la Universitat Oberta de Catalunya.

Ha treballat com a programadora al sector de les tecnologies de la informació i de la comunicació, i com a responsable del Consorci Sociosanitari d'Igualada.

És militant d'Esquerra Republicana de Catalunya des del 2011 i diputada al Parlament de Catalunya des de les eleccions del 2012. Forma part de la Mesa del Parlament.

 

I no hi ha canvis pel que fa a la resta dels consellers:

Pere Aragonès, vicepresident i conseller d'Economia​ i Hisenda

 

Forjat a les Joventuts d'ERC és l'actual home fort del partit després de l'empresonament de Junqueras i la marxa de Marta Rovira a Ginebra.

Adjunt a la presidència d'ERC des del març. Secretari d'Economia amb Puigdemont.

Nascut a Pineda de Mar el 1982, és llicenciat en Dret i màster en Història Econòmica. Diputat al Parlament des del 2006.

 

Miquel Buch, conseller d'Interior

 

Miquel Buch i Moya va néixer a Premià de Mar el 1975. El 1996 va entrar en política afiliant-se a les Joventuts de Convergència i actualment milita al PDeCAT.

Ha desenvolupat la seva carrera en l'ambit del municipalisme. Va ser 10 anys alcalde de Premià i des del 2011 presidia l'Associació Catalana de Municipis. Va renunciar a tots dos càrrecs per dedicar-se plenament a la candidatura de Junts per Catalunya.

Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública

 

Actual secretari de Telecomunicacions i Ciberseguretat, va néixer a Sant Cugat del Vallès el 1974. Llicenciat en Enginyeria de Sistemes d'Informació per la Universitat de Surrey, al Regen Unit, va treballar com a analista programador entre els anys 1997 i 2003 en diverses empreses multinacionals.

Abans de la Generalitat, ja havia estat a l'Ajuntament de la seva localitat amb Convergència, com a tinent d'alcalde de les àrees de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia.

 

Ernest Maragall, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

 

Nascut a Barcelona l'any 1943, és economista. Ha estat diputat del Parlament Europeu dins el grup Els Verds/Aliança Lliure Europea, diputat al Parlament de Catalunya durant quatre legislatures, secretari de govern del 2003 al 2006, conseller d'Educació (2006-2010) i regidor de l'Ajuntament de Barcelona.

És un dels fundadors del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Va impulsar la formació del partit Nova Esquerra Catalana, que s'integraria el 2014 a Moviment d'Esquerres. És militant d'ERC des del maig del 2018.

 

Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament

 

Josep Bargalló va ser conseller en cap de la Generalitat i conseller d'Ensenyament durant el govern del tripartit que va presidir Pasqual Maragall.

De 59 anys i nascut a Torredembarra, és llicenciat en Filologia Catalana i ha treballat en l'ensenyament públic.

El 1995 es va afiliar a ERC, partit pel qual va ser diputat del 92 al 2003.

 

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

 

Ripollenca i republicana, Teresa Jordà és llicenciada en Història Moderna i Contempoània.

Els seus inicis polítics els va fer en el municipalisme com a regidora de Ripoll i alcaldessa. El 2011 va ser diputada al Congrés per ERC.

 

Ester Capella, consellera de Justícia

 

Nascuda a la Seu d'Urgell, Ester Capella i Farré és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona.

S'estrena en la política el 2007, amb ERC, a l'Ajuntament de Barcelona. Quatre anys després és gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. El 2013 és elegida senadora per designació autonòmica. El 2015 passa al Congrés dels Diputats.

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

 

Sociòleg i diputat ja durant la legislatura passada. Nascut a Barcelona el 1979.

Vinculat al sindicalisme de la UGT. Regidor d'ERC.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàQuim TorraArticle 155Govern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut