Què se sap de la soca britànica de la Covid, que està "fora de control"

Fins ara hi ha hagut mil soques noves de la SARS-CoV-2 i no hi ha proves que la variant que s'ha estès pel sud d'Anglaterra pugui ser més greu

Actualitzat

La mobilitat a bona part del Regne Unit ha quedat limitada, en un intent de controlar la nova soca detectada a l'illa, que preocupa especialment a Europa.

Des de la Gran Bretanya, han alertat que aquesta variant accelera fins a un 70% la transmissió del virus, però no hi ha proves que pugui provocar més morts o que canviï l'efectivitat de les vacunes ja desenvolupades, cosa que es considera poc probable.

La soca, coneguda amb el nom científic de VUI 202012/01, es propaga més ràpidament, però "no s'ha demostrat que sigui més transmissible ni més greu", com ha dit a La Marató Oriol Mitjà, infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Mitjà ha explicat que hi ha hagut "mil soques noves de la SARS-CoV-2, que va fent petites variacions genètiques", però que això no implica que s'encomani més: "el nombre de casos és el mateix, però d'una altra soca diferent".

 

El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha reconegut que la nova soca està "fora de control" i per això el govern ha hagut d'actuar "ràpidament i amb decisió", en referència al confinament que s'ha imposat a Londres i al sud-est del país. "És una malaltia mortal i l'hem de controlar, cosa que és més difícil amb aquesta nova variant", ha dit a la cadena britànica Sky News.

Aquesta setmana, el ministre britànic va explicar al Parlament que l'augment de casos de Covid detectats al sud-est d'Anglaterra podia estar associada a la nova variant, però que no està demostrat.

 

 

El director científic del govern britànic, Patrick Vallance, ha explicat que "s'està convertint en la variant dominant" i que podria haver-se originat a Londres o a Kent, al sud-est anglès, al setembre.

 

Des de l'Organització Mundial de la Salut, també han confirmat que estan en contacte amb el Regne Unit per "compartir informació i resultats de les anàlisis i estudis en curs", que s'actualitzaran a mesura que se'n sàpiguen les implicacions. En tot cas, aconsella prendre totes les mesures de protecció per prevenir l'extensió de la Covid.

 

 

Segons la revista The British Medical Journal, hi ha 17 mutacions del VUI-202012/01 i una afecta la proteïna S que, en teoria, podria fer que el virus fos més infecciós i transmissible.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut