El pantà de Riudecanyes, aquest dijous, al 8,87% de capacitat (Laia Solanellas / Europa Press)

Què diu la llei de sequera aprovada per Junts, ERC i el PSC: sancions, restriccions i obres

L'acord de Junts, PSC i ERC preveu mesures per a tot Catalunya i un conjunt d'obres per evitar fuites i potenciar la dessalinització i la potabilització

El Parlament ha aprovat aquest dijous la llei de sequera impulsada per Junts, que tira endavant amb vots també del PSC i Esquerra.

La llei, que substitueix el decret inicial del govern, abastarà tot Catalunya i no només les conques internes.

També inclou actuacions prioritàries que garanteixin l'aigua de boca i el finançament perquè l'Agència Catalana de l'Aigua emprengui les obres necessàries. En total, uns 500 milions d'euros.

A més, s'ha superat la polèmica sobre l'entrada en vigor de les sancions previstes, que el text inicial ajornava fins a l'1 de juliol.

Finalment serà un mes després que el govern convoqui les subvencions per a les obres municipals per solucionar fuites d'aigua, si no manifesten la seva voluntat de solucionar l'incompliment.

La llei s'ha aprovat aquest dijous al ple del Parlament (ACN / Mariona Puig)

També s'han pactat inversions com la rehabilitació de les instal·lacions i els equipaments de la xarxa de control del Sistema Integral del Cicle de l'Aigua al Territori (SICAT) de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o obres de millora de connexió de xarxes de proveïment.

El text ha incorporat la petició dels grups de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes i la potabilitzadora del Besòs, amb el desdoblament de l'artèria APTT2 i el traspàs d'aigües residuals de la conca del Besòs a la del Llobregat.

Pel que fa a les piscines, la iniciativa finalment inclou la petició d'ERC de limitar l'ompliment de piscines: es podran omplir les d'ús públic, les desmuntables en centres educatius i les d'instal·lacions juvenils, i es permetrà omplir parcialment les que disposin d'un sistema de recirculació.


Acord dels tres grups majoritaris

Des del faristol del Parlament, el diputat Salvador Vergés ha celebrat que s'hagi desencallat l'aprovació del text:

"Junts per Catalunya ha aconseguit que s'hagi passat d'un decret llei unilateral que el que feia era sancionar i centrifugar responsabilitats a una proposició de llei que serà consensuada i que farà col·laborar amb les diferents administracions, amb el sector, per gestionar el problema tan greu que tenim."

El diputat d'ERC Eugeni Villalbí ha celebrat haver estat "capaços d'arribar a un consens" amb Junts per a la iniciativa, com, per exemple, amb les inversions o el règim sancionador, però també els ha acusat de partidisme i d'intentar desgastar al govern des del fracàs de la cimera contra la sequera.

Sílvia Paneque, pel PSC, ha sostingut que les esmenes del PSC "cerquen que el govern actuï i respongui davant un problema que preocupa a tots" i ha criticat que, en les seves paraules, durant 18 mesos no s'ha fet ni una sola inversió ni una sola infraestructura i que no han rebut ni una trucada del govern després de la cimera per la sequera.

La CUP ha criticat que el debat se centri en el règim sancionador, mentre que els Comuns han qualificat la llei de nyap jurídic i han criticat que dona "carta de llibertat i barra lliure" als ajuntaments per fer el que vulguin fins a les eleccions.

Ciutadans ha assenyalat el paper del PSC i Junts, que "pretenen aparèixer com a salvadors quan han tingut responsabilitat de govern en el passat i al seu moment van guardar els projectes en un calaix", mentre que Vox ha demanat un pla hidrològic estatal i el PP ha criticat la "innacció" dels successius governs de la Generalitat.

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientJxCatERCPSCParlament de CatalunyaCrisi climàtica
Anar al contingut