Dos policies vigilen el Capitoli (Evelyn Hockstein)

Quatre suïcidis de policies que van defensar el Capitoli durant l'assalt del 6 de gener

Dos ho van fer just després de l'atac i dos més al juliol, coincidint amb les primeres condemnes als assaltants i amb el testimoni públic d'alguns dels seus companys

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Tres setmanes després dels atacs al capitoli del 6 de gener passat, la policia metropolitana de Washington va comunicar el suïcidi de dos dels seus agents que havien estat combatent els assaltants.

Més de mig any després, a aquesta xifra s'hi han afegit dos membres més: un agent de 43 anys que treballava des del 2003, i un altre de 26 i que formava part del cos des de feia 4 anys. Segons l'organització, totes dues morts van produir-se durant el mes de juliol.

Dos policies, darrere d'un vidre trencat en els aldarulls al Capitoli
Dos policies, darrere d'un vidre trencat en els aldarulls al Capitoli (EFE / Michael Reynolds)

La notícia coincideix amb la compareixença pública de quatre membres del cos policial de la capital dels Estats Units, que van oferir el seu testimoni dels fets al Congrés.

"Va ser com una batalla medieval, una lluita pam a pam" va declarar l'agent Aquilino Gonell. Més contundent va ser el seu company Michael Fanone: "Hi havia risc que m'agafessin l'arma i em matessin, perquè cantaven: 'Matem-lo amb la seva pròpia pistola.'"

"Em van agafar, colpejar, electrificar mentre em deien que era un traïdor a la pàtria."

El testimoni dels quatre policies està recollit en aquest vídeo:


Buscant una compensació justa

El primer dels policies que es va suïcidar, Jeffrey Smith, ho va fer vuit dies després de l'assalt. La seva vídua, Erin, defensa que l'estat anímic del seu marit va canviar radicalment després del 6 de gener, motiu pel qual defensa que la seva presència en aquells actes li va comportar la mort.

Per aquest motiu lluita per aconseguir que des dels estaments policials es determini que el suïcidi del seu marit es va produir mentre complia el seu deure, una decisió que suposaria beneficis per als familiars del difunt.

Policies reunits davant del Capitoli (Evelyn Hockstein / Reuters)
 

La petició d'Erin Smith es basa en un greuge comparatiu respecte dels militars, als quals sí que se'ls compensa quan moren, independentment que sigui un suïcidi.

Amb aquest reclam, Erin Smith busca que la reglamentació policial tingui en compte no només les conseqüències físiques que comporta fer la feina de policia, sinó també les mentals.

Justament aquests dies s'estan fent públiques les primeres condemnes per a aquells assaltants que van ser identificats. Paul Hodgkins va ser el primer que va rebre sentència: vuit mesos de presó.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut