Almenys dos morts en l'incendi d'una nau a Badalona on vivien més de cent persones
L'incendi de la nau ha causat enfonsaments parcials (Bombers)

Tràgic incendi d'una nau ocupada a Badalona on malvivien més de cent persones

Fins a 19 persones han resultat ferides quan intentaven fugir de les flames. Tres estan crítiques i quatres més estan greus

RedaccióActualitzat

Almenys dues persones han mort i 19 més han resultat ferides en l'incendi d'una nau industrial abandonada de Badalona.

Tres dels ferits estan crítics i quatre estan greus. Han estat traslladats a tres hospitals: Can Ruti de Badalona i Vall d'Hebron i del Mar de Barcelona.

 

 

Fins a 12 ferits més, de caràcter lleu, ja han estat donats d'alta pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

El CUESB, Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, ha informat que ha atès 47 persones i ha ofert allotjament d'emergència a 15 més.

 

 

El foc ha començat aquest dimecres, poc abans de les nou del vespre, i els bombers no l'han donat per controlat fins aquest dijous a les vuit del matí.

Aquesta nit, quan feia una estona que havia començat l'incendi, hi ha hagut una explosió a l'interior de la nau, que ha quedat enregistrada per les càmeres:

 

 

El risc d'enfonsament de l'edifici, de quatre plantes, impedeix als bombers entrar per mirar si hi ha alguna altra víctima, però hi ha poques possibilitats de trobar ningú amb vida.

 

 


La nau, de fet, són dos edificis interconnectats, situats a la cruïlla dels carrers Guifré i Tortosa de Badalona.

 

Almenys dos morts en l'incendi d'una nau a Badalona on viurien més de cent persones
La nau incendiada són dos edificis interconnectats on vivien almenys un centenar de persones

Aquest matí els bombers han explicat que s'hi han produït quatre enfonsaments parcials, que "han posat en compromís" els efectius que treballaven en l'extinció, però sense causar cap ferit.

També han avançat que a partir de les nou, amb llum de dia, avaluarien l'estat de l'estructura de l'edifici per veure com accedir-hi.

Hi pot haver l'opció d'apuntalar-lo, o bé de desenrunar els elements que suposin un risc.

 

Una trentena de dotacions dels bombers s'han desplaçat per extingir l'incendi (EFE Alejandro García)


A la nau es pensa que hi vivien entre 100 i 200 persones, però es desconeix quantes n'hi havia quan s'ha declarat l'incendi. Els serveis socials de l'Ajuntament de Badalona han localitzat una seixantena de persones que vivien a la nau.

Es té constància que a la nau hi viuen persones des de fa uns anys.

Aquest matí, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que s'ha desplaçat fins al lloc dels fets, ha explicat que cap de les persones rescatades ha alertat que dins de la nau hi hagi quedat cap conegut o familiar.

 

Els bombers han rescatat una trentena de persones del terrat (EFE/Alejandro García)


Els bombers han pogut rescatar una trentena de persones del terrat de l'edifici, on s'havien refugiat.

De fet, la majoria de ferides han estat traumatismes, en saltar al buit per fugir de les flames, més que no pas cremades o inhalacions de fum.

 

L'incendi en una nau abandonada de Badalona ha causat 17 ferits
L'incendi s'ha declarat a la cruïlla dels carrers Guifré i Tortosa de Badalona (ACN/Jordi Pujolar)


Les causes de l'incendi encara no se saben, però alguns testimonis apunten a una espelma, un curtcircuit o un foc fet per escalfar-se.

Juntament amb Sàmper, també s'han desplaçat fins al lloc dels fets el conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani, i la consellera de Salut, Alba Vergés. També l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha fet ressò de la tragèdia i ha fet un agraïment als serveis d'emergències.

 

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha fet aquest matí "una crida a totes les administracions a tenir capacitat de reflexionar i trobar solucions" a situacions de vulnerabilitat com la que ha acabat en tragèdia a Badalona.

García Albiol: "Una tragèdia"

Aquest matí, García Albiol ha assegurat que el govern municipal de Badalona tenia "plenament identificat" aquest cas i que s'havien fet actuacions socials i policials. Dimecres a la nit havia mostrat la seva esperança que no hi hagués víctimes mortals, i havia qualificat els fets de "tragèdia".

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha dit que "l'incendi és d'unes característiques demolidores" i ha advertit que l'edifici "està en risc d'enfonsament" i "pot caure en qualsevol moment".

Aquesta nit Sàmper ja havia avançat que es farà una investigació "per esbrinar si l'incendi ha estat fortuït o provocat".

 

 


"Impossible saber" si hi ha persones a dins

El foc s'ha produït en un edifici de planta baixa i tres plantes,

El cap de l'operatiu de Bombers, Juli Fernández, ha explicat que no tenen clar "quantes persones hi havia a l'interior" de la nau i que és impossible saber "si hi ha algú que hagi quedat atrapat".

 

Efectius dels Bombers treballant en l'extinció del foc en una nau industrial de Badalona
Els bombers han desplaçat una trentena de dotacions (ACN/Xavier Alsinet)


Una trentena de dotacions de Bombers

Al lloc dels fets s'hi han desplaçat 28 dotacions dels Bombers de la Generalitat i cinc dels Bombers de Barcelona, a més de 16 unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques i agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Badalona.

El SEM ha muntat una àrea sanitària mòbil a l'exterior de la nau per atendre els ferits:

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut