Puigdemont, al Parlament Europeu el 4 de març passat (ACN)
Puigdemont, al Parlament Europeu el 4 de març passat (ACN)

La immunitat de Puigdemont si és eurodiputat: les diferents interpretacions

Si l'expresident és escollit haurà de seguir un procés per tenir immunitat que, en el cas d'Espanya, passa per ser proclamat per la Junta Electoral Central

RedaccióActualitzat

L'anunci de Carles Puigdemont que pensa tornar a Catalunya si és escollit eurodiputat, gràcies a la immunitat del Parlament Europeu, ha generat sorpresa, però també dubtes.

En cas que Puigdemont sortís escollit eurodiputat, hauria de seguir un procés per aconseguir la immunitat europea i aquest procés, en el cas d'Espanya, passa per la necessitat de ser proclamat oficialment per la Junta Electoral Central.

Perquè això passi, segons la llei electoral espanyola, l'eurodiputat electe haurà de "jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central". Aquest "davant" és el que els serveis jurídics de Puigdemont consideren que pot no ser físicament i que es pot fer a distància. En cas que Puigdemont doncs, aconseguís l'acta d'eurodiputat, llavors obtindria la immunitat per part del Parlament Europeu.

Una immunitat amb condicionants

Però aquesta immunitat no és total i absoluta, té uns condicionants. Segons el reglament del Parlament, un eurodiputat només té immunitat completa per raons de llibertat d'expressió. O sigui, que pot dir el que vulgui i no pot ser perseguit per això.

Ara bé, per a la resta de casos, segons el reglament europeu, tindrà la mateixa immunitat que tinguin els diputats nacionals del seu país d'origen; per tant és la mateixa immunitat que tenen els diputats del Congrés i caldria veure fins a quin punt això el protegiria.
 

Què diu el reglament

Però és que a més a més, el reglament del Parlament Europeu ha modificat, justament aquest dimarts a la tarda, la informació publicada al seu web sobre la immunitat dels eurodiputats. 

Fins avui, deia això, sense concretat si les autoritats competents són les espanyoles o les europees: 

"La immunitat no pot invocar-se si un diputat ha comès un delicte o les autoritats judicials competents tinguin sospita que l'ha comès."

I en la versió actualitzada, fa:

"La immunitat no es pot invocar en cas de delicte flagrant."

El vicepresident primer de la mesa del Parlament, Josep Costa, creu que s'ha modificat el text per no alimentar "fake news": 

 

En qualsevol cas, el protocol de privilegis i immunitats al qual remet el reglament del Parlament Europeu diu això:

"No es podrà invocar la immunitat en cas de delicte flagrant ni es podrà obstruir l'exercici per part del Parlament Europeu del seu dret a suspendre la immunitat d'un dels seus membres". 

El reglament estableix un procediment per aixecar la immunitat si ho demana "una autoritat competent d'un estat membre". Si es donés el cas, una comissió parlamentària estudiaria la petició i proposaria una decisió al ple de l'Eurocambra, que votaria a favor o en contra d'aixecar aquest privilegi. 

Puigdemont diu que està disposat a portar la qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg. En qualsevol cas estem davant d'una situació que té moltes arestes polítiques i judicials, moltes ambigüitats i moltes possibles interpretacions que haurem d'anar veient com es concreten.

Per la seva banda, la Junta Electoral Central assegura que els eurodiputats electes tenen cinc dies per recollir l'acta, un tràmit que no es pot fer de manera delegada. I afegeix que són ells qui envien la llista de diputats elegits al Parlament Europeu.

El Parlament Europeu prepara un informe

De moment, el Parlament Europeu ha anunciat que en les pròximes hores emetrà un informe jurídic sobre el cas i potser llavors tindrem més dades de com pot anar tot aquest complicat procés.

Mentrestant, l'advocat i professor de Dret Processal Alexandre Girbau ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio" que Puigdemont podria ser detingut quan entrés a l'estat espanyol.

Girbau assegura que ser eurodiputat no l'eximeix:

"No eximeix en absolut, entre altres coses perquè els fets pels quals està en rebel·lia són fets comesos el 2017, molt abans no només d'haver estat escollit -que encara no ho ha estat-, sinó abans de presentar candidatura. Aquí, a Espanya, té la condició processal de rebel, i això vol dir que qualsevol ciutadà, no cal ser policia, el pot detenir."

 

Boye: "La immunitat és anterior a l'acta"

En canvi, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha dit, també a "El matí de Catalunya Ràdio", que la immunitat estaria en vigor en el mateix moment en què es proclamés Puigdemont com a diputat electe.

"La immunitat es genera a partir del moment en què és proclamat electe. A partir d'aquell moment compta amb totes les prerrogatives amb què comptaria qualsevol eurodiputat. Per tant, no entenem tant de rebombori, perquè la llei és clara i no necessita interpretacions: la immunitat és anterior a l'acta."

ARXIVAT A:
Judici procésCarles Puigdemont
Anar al contingut