Carles Puigdemont acusa l'estat espanyol de coordinar i inspirar la seva detenció a Itàlia
Carles Puigdemont acusa l'estat espanyol de coordinar i inspirar la seva detenció a Itàlia (ACN/Miquel Codolar)

Puigdemont, sobre la detenció a l'Alguer: "És una operació inspirada i coordinada per l'Estat"

L'expresident ha parlat de la taula de diàleg i ha dit que, malgrat la persecució política de la justícia espanyola, continuarà viatjant per Europa

Actualitzat

Després d'una jornada intensa en llibertat per l'Alguer, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha comparegut en roda de premsa per explicar les últimes 48 hores des que va ser detingut per la policia italiana a l'aeroport.

Acompanyat del síndic de l'Alguer, Mario Conoci, del cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i del seu advocat, Gonzalo Boye, Puigdemont ha acusat el govern espanyol de coordinar la seva detenció a Itàlia.

L'expresident ha agraït l'hospitalitat amb què l'han acollit les autoritats i la població de l'illa de Sardenya i de l'Alguer: "Ens hem sentit com a casa, hem sentit l'escalf d'una ciutat que estimem i portem al cor tots els catalans. Ens agermana una mateixa idea, la idea de llibertat i democràcia."

Ha reconegut que ha passat unes "hores difícils" durant la detenció, però s'ha mostrat satisfet del resultat final i ha assegurat que continuarà viatjant arreu d'Europa:

"Han estat unes hores difícils però no impensables coneixent el recorregut que Espanya està fent els últims anys per impedir la nostra llibertat. Tot això és contrari a la idea democràtica de l'Europa que volem."

"Estic content del resultat final perquè tota la nostra argumentació politicojurídica s'ha demostrat que era ferma. La justícia italiana ha trigat només unes poques hores a prendre una decisió."

"Continuarem la lluita. Seguiré viatjant arreu d'Europa, explicant-nos."

Carles Puigdemont amb el seu advocat, el síndic de l'Alguer i el cap de la seva oficina (Miquel Codolar/ACN)

Puigdemont ha dit que no té cap dubte que l'estat espanyol ha "coordinat i inspirat" l'operació policial que va portar a la seva detenció a l'aeroport de Sardenya i ha assenyalat directament el president espanyol, Pedro Sánchez:

"Que aquesta és una operació inspirada, coordinada pel govern espanyol, per l‘Estat està fora de dubte. Només cal veure la incomoditat que ha suposat això."

"Crec que va ser el senyor Pedro Sánchez que va dir públicament que es comprometia a entregar-me a Espanya. El primer ministre d'Espanya diu que és ell personalment que vol entregar-me. No són sospites, és la declaració d'intencions del president espanyol."

Explica que a l'aeroport va veure una persona sospitosa que filmava com baixava les escales de l'avió:

"No anaven uniformats, certament, però jo vaig veure una persona que, sospitosament, no formava part de l'equip de policia italiana, que estava en un vidre que filmava amb el telèfon mòbil d'una manera ostensible."

L'advocat Gonzalo Boye ha parlat d'una "operació bumerang" en què s'ha descobert que les euroordres no estaven desactivades.

Puigdemont ha fet una roda de premsa 24 hores després de la seva posada en llibertat a l'Alguer
Puigdemont ha fet una roda de premsa 24 hores després de la seva posada en llibertat a l'Alguer (Miquel Codolar/ACN)


Taula de diàleg

Sobre la taula de diàleg, Carles Puigdemont ha dit que ell hi veu "diàleg, però no negociacions" i ha insistit que hi ha una part de l'independentisme que no hi és representat. Per a Puigdemont, si Pedro Sánchez "no tingués tantes línies vermelles" les coses serien molt diferents. "El problema el tenim allà, no el tenim a Catalunya", ha conclòs.

Puigdemont ha recalcat que JxCat "no està asseguda en aquesta taula perquè no és acceptada" i ha dit que el govern de Pedro Sánchez només vol dialogar amb els que donen suport parlamentari i que per això el volien detingut:

"Ha quedat clara una cosa: una cosa és el diàleg i una altra les negociacions. Jo estic veient diàleg però no negociacions. Hi ha una part important de l'independentisme que no hi és representat en aquesta taula, no se'ns ha convocat a aquesta taula de diàleg. Potser per això al govern espanyol té molt d'interès en la meva detenció. Això demostra quina és l'actitud de diàleg d'aquesta taula."

Carles Puigdemont reprendrà la seva agenda i té previst tornar dilluns a Brussel·les. Ha confirmat que assistirà en persona a la primera sessió de la vista per a la seva extradició el 4 d'octubre a Sàsser.

Sobre si la reunió d'avui amb el president Pere Aragonès servirà per acostar posicions entre els socis de govern, Puigdemont ha dit que no és el seu paper intervenir-hi en les relacions entre ERC i Junts.

"Vull agrair l'esforç del president Aragonès  per ser aquí avui. Jo no soc en cap equip negociador entre els socis de govern ni en formo part. No ho fet en el passat i no ho faré ara, intervenir."


Visita al Festival Adifolk

Després del seu alliberament, l'expresident Carles Puigdemont ha volgut continuar amb l'agenda que ja tenia prevista a Sardenya. A més de participar en els actes del Festival Adifolk, ha estat rebut a l'Ajuntament de l'Alguer i aquesta tarda s'ha trobat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Aragonès s'ha desplaçat a l'Alguer per trobar-se amb Puigdemont i mostrar-li el seu suport. Ho ha fet amb ferri amb el vicepresident del govern català, Jordi Puigneró.

El 132è president al costat del 130è. Esquerra i Junts, Junts i Esquerra en una escena d'unitat, tot i les divergències sobre la utilitat de la taula de diàleg, aprofitant el marc de celebració afegida que els ha proporcionat la decisió d'aquest divendres de la justícia italiana.

Ahir, Aragonès va reunir el govern de manera extraordinària a Palau per llançar un missatge d'unitat i de cohesió. En una declaració institucional, el president va acusar l'Estat de voler enganyar la justícia europea i va exigir la retirada de les euroordres.

Puigdemont es reunirà amb Aragonès a l'Alguer l'endemà de ser alliberat
Puigdemont ha reprès l'agenda a Sardenya amb els actes pel Festival Adifolk de cultura catalana (ACN)


En llibertat, però amb la causa per l'extradició oberta

Tot plegat, arriba hores després de la detenció de Puigdemont i del seu alliberament. L'expresident enviava un missatge optimista a la munió de periodistes que l'esperaven a l'exterior de la presó de Sàsser. "Tot bé", deia, mentre s'aclaria quin era el seu futur legal més immediat.

Al final, no ha estat ni 24 hores a la presó, després que dijous a la nit la policia italiana el va detenir, quan arribava a l'Alguer, per ordre del Tribunal Suprem espanyol.

Divendres a la tarda sortia de la presó de Sàsser un cop el Tribunal d'Apel·lació d'aquesta ciutat del nord de l'illa va decidir posar-lo en llibertat sense càrrecs i sense cap mesura cautelar. Ho va fer a peu, enmig d'un núvol de mitjans de comunicació i de mostres de suport d'un grup d'independentistes catalans i sards.

Segons el jutge, l'expresident haurà de comparèixer el pròxim 4 d'octubre davant del tribunal sard que estudia la petició del jutge Llarena d'extradir-lo a Espanya. Mentrestant, és lliure de sortir d'Itàlia i de moure's per la Unió Europea. Això vol dir que aquest dilluns ja podrà tornar a Bèlgica per assistir a reunions al Parlament Europeu.

Només sortir de la presó, Puigdemont va explicar que la detenció no el va sorprendre i aquest dissabte ha carregat contra la justícia espanyola:

"Estic acostumat a ser perseguit per Espanya, però el resultat és sempre el mateix."

La nova detenció de Puigdemont en el pols amb el jutge Llarena i la seva posada en llibertat han aconseguit, de retruc, una altra cosa que el moviment independentista necessitava: els mitjans internacionals han tornat a parlar de la qüestió catalana. I Puigdemont ha rebut aquí, a Sardenya, el suport de representants municipals i regionals.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontReferèndum 1-OProcés català
Anar al contingut