Barcelona

Aragonès avisa que la detenció de Puigdemont "no ajuda gens a resoldre el conflicte"

El president acusa l'Estat de voler enganyar la justícia europea i exigeix la retirada de les euroordres

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat l'Estat de voler enganyar la justícia europea i ha exigit la retirada de les euroordres. Ha estat en una declaració institucional aquest divendres al matí arran de la detenció, la nit abans, de l'expresident Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer.

I ha avisat que la detenció de Puigdemont no contribueix a solucionar el conflicte:

"És evident que aquests fets no ajuden gens el procés de resolució del conflicte polític. No contribueix a generar les condicions que afavoreixen la confiança entre les parts. El primer pas era i és que s'acabi la repressió. Per això exigim la retirada de les ordres de detenció conta el president Puigdemont i el conjunt de persones represaliades."

Aquestes paraules contrasten amb les del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha reivindicat el diàleg "avui més que mai" i ha afirmat que Puigdemont "el que ha de fer és comparèixer i sotmetre's davant la justícia".

Aragonès, que viatja cap a Sardenya amb el vicepresident Puigneró per fer costat a Carles Puigdemont, ha celebrat en un tuit que, a la tarda, hagi quedat en llibertat, però insisteix que "la repressió només s'aturarà amb amnistia i l'autodeterminació":

 

Al matí, Aragonès ha convocat d'urgència una reunió del govern i posteriorment ha comparegut a la galeria gòtica del Palau acompanyat de tot el govern tret de la consellera de Cultura, que és a Sardenya. El president ha assegurat que la justícia espanyola "només busca venjança":

"La situació és gravíssima. L'estat espanyol ha enganyat el Tribunal Europeu. I incompleix de nou el dret a la Unió Europea. La credibilitat del sistema judicial espanyol ja estava tocada, però amb les discrepàncies sobre les euroordres es demostra que és un sistema totalment anacrònic que busca només venjança."

El president de la Generalitat ha suspès l'agenda que tenia prevista per a aquest divendres per reunir-se amb els consellers, la majoria dels quals també han suspès l'agenda d'avui, i mantenir contactes amb l'equip de Puigdemont.


Borràs es declara "perplexa" i crida a la mobilització

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha manifestat "perplexitat per l'actuació de la República Italiana" en la detenció de l'expresident de la Generalitat.

Borràs ha fet pública una declaració "amb el suport de la majoria de la mesa del Parlament" en què es denuncia que la detenció "contravé la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de retirar la immunitat als europarlamentaris catalans exiliats" perquè "podien desplaçar-se per tot el territori europeu, excepte Espanya, sense córrer el risc de ser detinguts".

La presidenta del Parlament critica "l'obsessió" de la justícia espanyola per "perseguir, forçant l'ordenament jurídic sense escrúpols i amb evident afany de venjança, el president Puigdemont i els altres líders socials i polítics de l'independentisme".

A més, Borràs ha exigit al govern de Pedro Sánchez que "abordi d'una vegada, sense més dilacions, la negociació de l'amnistia i de l'exercici del dret a l'autodeterminació", alhora que ha instat la ciutadania a "continuar mobilitzada per exigir el respecte a les pròpies institucions i a aquells que les representen".

Petició per carta a Sassoli, president de l'Eurocambra

La Generalitat també s'ha mogut a Brussel·les per la situació de Puigdemont, amb una carta de la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, al president del Parlament Europeu, David Sassoli.

En el text, al qual ha tingut accés TV3, remarca que Puigdemont "pot circular lliurament per Europa, exercint amb plenitud els seus drets com a eurodiputat, tal com per exemple ha fet sempre que ha viatjat a la Catalunya Nord, territori de l'estat francès".

Per això demana a Sassoli que faci "totes les gestions necessàries" perquè l'expresident "pugui ser alliberat immediatament" i "recuperi els drets polítics com a eurodiputat".

Carta de Victòria Alsina al President del Parlament Europeu by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut