Bitllets de 10, 20, 50 i 100 euros

Pugen els sous a Catalunya però creix la diferència entre directius i treballadors

Catalunya és la segona comunitat amb més bons sous, al darrere de Madrid, però quan es miren els sous dels empleats, passa a ser la tercera comunitat

Jordina MolasActualitzat

L'any passat els sous van créixer a Catalunya, però de manera desigual en funció de la categoria del treballador.

Tot i que els assalariats han recuperat poder adquisitiu i el seu sou va créixer més que el 2018, segueixen estant a la cua dels increments salarials. Un empleat va cobrar l'any passat un 2,6% més, cosa que va suposar uns 600 euros més l'any, fins als gairebé 23.800 euros.

Però el sou d'un directiu va augmentar un 5,3%, fregant els 86.700 euros, i el dels càrrecs intermedis, més del 4%, per sobre dels 43.900 euros, segons les xifres d'un informe de l'escola de negocis EADA. En tots els casos es refereix a salari anual brut.

Els autors de l'informe atribueixen aquestes millores, en part, a la pujada del salari mínim interprofessional. Però, en tot cas, estan lluny de reflectir el creixement de l'economia dels últims anys.

Aquests increments responen al compromís d'ara fa un any entre sindicats i patronal d'aconseguir tancar l'any amb pujades salarials al voltant del 2%. I també hi ha ajudat l'increment del sou dels funcionaris. Tot plegat ha fet que els salaris hagin pogut anar a l'alça.

Com que els preus tampoc han pujat molt els últims mesos i la inflació va tancar el 2019 per sota de l'1%, això vol dir que totes les categories han guanyat poder adquisitiu. Però els sous no han crescut a un ritme proporcional als creixements econòmics dels últims anys.

 

Increments salarials desiguals

Si els increments salarials són desiguals, també va per barris, en funció del sector on es treballi.

Els més ben pagats al conjunt de l'Estat continuen sent els alts directius de la banca i sector financer, que arriben a cobrar uns 92.500 euros l'any. Però aquest any passat s'ha vist un canvi de tendència: els assalariats de la indústria han desbancat del rànquing els empleats de banca i han passat a ser els que cobren més.

 

 

L'any passat a la indústria van aconseguir apujar els sous. L'informe ho atribueix al fet que falta personal qualificat per a feines cada cop més tècniques, i el que hi ha es fa pagar i cobra més de 27.000 euros l'any.

En canvi, els treballadors més mal pagats segueixen sent els que treballen de cara al públic al comerç i turisme. Van cobrar uns 17.400 euros, per sota del que cobraven l'any abans.

Catalunya és la segona comunitat amb més bons sous, al darrere de Madrid. Però quan es miren els sous dels empleats, passa a ser la tercera comunitat amb millors sous. Els assalariats que cobren més bé són a Navarra i Madrid.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBretxa salarial
Anar al contingut