Protestes per la retirada de Turquia del tractat europeu contra la violència masclista

És el primer i únic país del Consell d'Europa que es retira d'un tractat internacional de drets humans com és la Convenció d'Istanbul

RedaccióActualitzat

Jornada de protestes feministes a Turquia després que el país ha formalitzat aquest dijous la seva retirada de la Convenció d'Istanbul contra la violència masclista.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar la sortida del tractat fa tres mesos al·legant que el text amenaça la família tradicional i normalitza l'homosexualitat.

Els partits opositors i les organitzacions feministes asseguren que la maniobra d'Erdogan és en realitat una estratègia electoral per assegurar-se el suport dels sectors més conservadors del país.

El màxim tribunal administratiu de Turquia va rebutjar dilluns l'apel·lació per revocar la decisió, afirmant que l'autoritat per ratificar o anul·lar el pacte no és el Parlament, sinó el president del país.

El conveni integra més d'una trentena de països i el va firmar el mateix Erdogan el 2011, quan era primer ministre. Ara considera que contradiu els principis i valors propis del país. 

Turquia va ser el primer país que va firmar l'acord i ara és el primer a sortir-ne, en un nou gest del president per satisfer els sectors islamistes més conservadors.

Les feministes turques, en canvi, sempre han defensat el conveni com a essencial per salvar vides.

Protestes a Istanbul el primer dia en què Turquia es retira del tractat que protegeix els drets de les dones (REUTERS/Murad Sezer)

Des de principis d'any, 189 dones han estat assassinades al país. Es calcula que cada any més de 300 dones moren a mans de les seves parelles, exparelles o pretendents, però també a mans dels seus familiars, per qui la vida d'una dona soltera o divorciada s'interpreta com una afront a l'honor dels seus parents.

Clam internacional

Turquia és el primer i únic país del Consell d'Europa que es retira d'un tractat internacional de drets humans. Dels 47 estats que el formen, els únics que s'han negat a firmar-lo són Rússia i l'Azerbaidjan.

El comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona ha demanat a Turquia que reconsideri la seva decisió, que qualifica de "profundament lamentable", en un comunicat.

També el Consell d'Europa, la Comissió Europea, els governs de la Unió Europea i organitzacions no governamentals han demanat a Turquia que faci marxa enrere.

Però el president turc assegura que no necessita formar part del tractat per combatre la violència contra les dones: "La nostra lluita contra la violència cap a les dones no va començar amb aquest tractat ni acabarà amb la seva retirada." I ha afegit: "Combatre la violència contra les dones és part de les nostres prioritats."

El Conveni d'Istanbul gira a l'entorn de quatre eixos –prevenció, protecció, enjudiciament penal i coordinació de polítiques– i ha servit com a base per a la millora legislativa en els països que s'hi han adherit.

ARXIVAT A:
TurquiaFeminismeViolència masclistaDrets humans
Anar al contingut