Suècia diu que ha trobat "rastres d'explosius" als forats dels gasoductes Nord Stream
Imatge submarina d'una de les canonades malmeses del Nord Stream (Expressen/Blueye Robotics)

Primeres imatges submarines del sabotatge al gasoducte Nord Stream 1

La policia danesa diu que les fugues de gas detectades es deuen a "potents explosions" que van fer quatre forats a la canonada

RedaccióActualitzat

Quan falta poc més d'una setmana perquè es compleixi un mes del sabotatge al gasoducte NordStream, han sortit a la llum les primeres imatges submarines

A les imatges es pot observar un esvoranc considerable en un dels quatre punts on es van detectar fuites. Es creu que almenys un tram de 50 metres del gasoducte submarí que portava gas rus a Alemanya està totalment destruït.

Imatges del diari Expressen i gravades per Blueye Robotics:

Segons les investigacions de la policia danesa, les fugues de gas detectades al Nord Stream 1 es deuen a "potents explosions" que van fer quatre forats a la canonada. Experts noruecs també han assegurat que només una força extrema ha pogut torçar el metall de la infraestructura. 

Aquests danys van provocar fugues de gas metà, la més gran mai registrada.

El 27 de setembre, les autoritats de Suècia i Dinamarca van alertar de fuites simultànies al Nord Stream. Diversos països han parlat d'un "atac intencionat", mentre que l'Institut per a l'Estratègia i la Seguretat Marítima de la Universitat de Kiel, al nord d'Alemanya, s'ha atrevit a afirmar que Rússia és "l'únic possible autor del sabotatge" dels gasoductes. 

Mats Ljungqvist, fiscal suec implicat en la investigació, ha declarat que Suècia ha rebutjat els plans de crear un equip d'investigació amb Alemanya i Dinamarca, ja que hauria de compartir documents confidencials que poden afectar la seguretat nacional del país

"Això és perquè hi ha informació en la nostra investigació que està subjecta a la confidencialitat directament vinculada a la seguretat nacional."

Tot i això, segons Reuters, la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, ha assegurat que Suècia sí que està col·laborant amb Berlín i Copenhaguen en la investigació del sabotatge del gasoducte. 

 

ARXIVAT A:
Suècia AlemanyaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut