Membres de l'Associació SOS Bebés robats, amb una pancarta davant l'Audiència Provincial de Madrid (Efe)
Membres de l'Associació SOS Bebés robats, amb una pancarta davant l'Audiència Provincial de Madrid (Efe)
Madrid

Primer judici per nadons robats: petició d'onze anys de presó per al metge acusat

Actualitzat

El judici va començar fa més de dos mesos, però va quedar suspès. Aquest dimarts ha quedat vist per a sentència. És el primer judici fet a l'estat espanyol pels anomenats nadons robats, que s'ha fet l'Audiència Provincial de Madrid.

La fiscalia ha demanat 11 anys de presó per a l'únic acusat, el ginecòleg Eduardo Vela.

La fiscal considera que va sostreure Inés Madrigal a la seva mare biològica i la va lliurar a una dona estèril, a qui va aconsellar que fingís un embaràs. Per tot això, acusa Vela de sostracció de menor, suposició d'embaràs i falsedat documental.

Eduardo Vela

La fiscal també ha condemnat Vela a indemnitzar amb 350.000 euros a Madrigal.

Inés Madrigal va néixer el juny del 1969 a la clínica San Ramón. Vela, que ara té 85 anys, era director mèdic del centre en aquella època. L'any 2010, Madrigal va començar a sospitar que podia haver estat sostreta dels seus pares biològics quan era un nadó, segons ha explicat la fiscal.

Una prova d'ADN va confirmar les seves sospites. Ara continua buscant els seus pares biològics, però no sap qui són perquè els historials clínics van desaparèixer. Ella, que és qui va demandar Vela, sol·licitava 13 anys de presó per al doctor.

El ginecòleg formava part de la trama que es dedicava a robar els nens acabats de néixer, segons un policia que ha declarat al judici.

En un vídeo gravat amb càmera oculta per dues periodistes franceses el 2013, Vela va reconèixer que va regalar Madrigal el 1969 a la seva mare adoptiva. Ho ha explicat la mateixa Inés Madrigal.

"En aquella càmera oculta Eduardo Vela afirma que sí que em van entregar a la meva mare i també diu que ell un cop tancada la clínica continuava fent això per totes les clíniques i hospitals de Madrid. I no solament això, sinó que estava disposat - però en aquell moment la seva dona li crida l'atenció - a dir que hi havia entre 10 i 15 persones que podia donar-ne els noms que també es dedicaven a això."

Però, en la seva declaració prèvia, el doctor va assegurar que no recordava si, a la clínica on treballava, s'hi feien adopcions il·legals ni si hi havia monges al centre. Tampoc qui era l'encarregat d'omplir els llibres del registre de naixements.

Notícia relacionada: "T'estem buscant", una campanya per trobar nens robats

Aquest és el primer cas de robatori de nadons que arriba a judici a l'estat. Va començar el 26 de juny, però no s'ha pogut reprendre fins aquest dimarts perquè Vela estava malalt i ingressat en un centre hospitalari.

Madrigal ha recordat que hi ha moltes denúncies per casos similars al seu:

"El meu objectiu és arribar al Suprem i que s'obrin milers de casos tancats."

Segons la fiscal, aquest cas ha deixat veure el fenomen dels "nadons robats":

"Ha donat a conèixer la realitat d'un fenomen que va tenir lloc entre els anys 60 i 80, conegut com els nadons robats, un autèntic tràfic de nens en circumstàncies alienes al marc legal."

 

ARXIVAT A:
Judicial
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut