Preu

Totes les enquestes publicades recentment coincideixen a negar la vida al tripartit si avui hi hagués eleccions al Parlament. I a donar ales al PP si la cita amb les urnes fos pel Congrés dels Diputats. Demostren, doncs, una voluntat de canvi que s'interpreta com l'efecte de la crisi econòmica més que no pas dels problemes greus que viu la política aquesta temporada. Aquest aspecte queda més clarament reflectit en l'augment de l'abstenció o del vot en blanc, que, en el cas del sondeig d'"El Periódico de Catalunya" i pel que fa a les eleccions catalanes, ja se situa en el quart lloc entre les preferències, pel davant del PP i d'Iniciativa.
Preu

Preu

Actualitzat
El que passa, com dirien els membres d'Escons Insubmisos, és que aquest vot, així com el que no s'exerceix, no queda reflectit a les cambres. I com que el repartiment, com sabem, es fa a partir del percentatge corresponent a la participació activa, els partits es lamenten de l'abstenció només durant les hores posteriors a l'escrutini i de portes enfora, perquè, al cap i a la fi, després ostentaran el mateix poder.

És per això que potser cal una mirada diferent sobre el valor del vot. Una posició ciutadana que es contraposi, per activa, al lament i la desafecció que converteixen en passotes bona part dels electors. I que ens faci veure la papereta com un element de pressió autèntic perquè la convertim en un objecte més mercantil que sentimental, més interessat que generós.

En definitiva, que els polítics entenguin per les bones que se l'han de guanyar amb més esforç i que cada vot té el preu dels nostres interessos, els personals i familiars. No els de les sigles que ens el segresten.