El cas de Magali Berdah pot marcar un punt d'inflexió en la lluita contra el ciberassetjament (Wikimedia Commons/VL)

Presó per a 28 persones per insultar a xarxes una influencer acusada d'engany a França

En una sentència pionera al país, Magali Berdah guanya la batalla al raper Booba, que també serà jutjat pròximament acusat d'haver instigat la campanya d'assetjament

RedaccióActualitzat

Un tribunal de París ha condemnat 28 internautes a penes que van dels 4 als 18 mesos de presó i una multa d'entre 300 i 700 euros per haver participat en el ciberassetjament a la influencer Magali Berdah.

Es tracta d'una sentència pionera a França, en què els condemnats --que a la pràctica no hauran d'ingressar a presó-- haurien participat en una campanya d'assetjament contra Berdah, empresària i tertuliana de la televisió francesa.

Pel jutge, el seu delicte són els missatges d'odi i insults de tota mena que van enviar-li a través de les xarxes socials. És el procés judicial més gran per ciberassetjament fet fins ara a l'estat francès.

A més, els condemnats hauran de seguir un curs de ciutadania i se'ls prohibeix, durant dos anys, entrar en contacte --fins i tot a les xarxes socials-- amb la víctima, a qui hauran de pagar conjuntament 54.000 euros pels danys morals.

Segons la sentència, queda "demostrat" ​​que en el moment dels fets tothom "estava al corrent del ciberassetjament que patia la víctima i va optar per participar-hi conscientment". Els jutges han recordat en la seva decisió les "repercussions reals" d'aquest fenomen per a la salut mental de la víctima.


Un llarg enfrontament amb el raper Booba

Un dels assenyalats com a instigador de l'assetjament a Berdah és el raper Booba. Ell i Berdah es van veure immersos en una batalla mediàtica i legal l'any 2022. El cantant acusa l'agent de talents de promoure pràctiques comercials enganyoses.

Amb aquest argument, Booba va crear a les xarxes el hashtag #influvoleurs (influencers lladres) i va obrir una adreça electrònica on gent anònima hi escrivia denunciant haver estat víctima de Berdah.

La influencer va acabar presentant una denúncia contra el raper per ciberassetjament a través de les xarxes. Els advocats de Magali Berdah han argumentat que els missatges de Booba "animaven una turba de gent a enviar missatges d'odi, insults i fins i tot amenaces de mort".

Després de la sentència, els advocats han dit que aquestes condemnes demostren que "ningú està protegit darrere del seu teclat". Berdah ha agraït que, per fi, se l'hagi "reconegut com a víctima".

"La meva vida va quedar destruïda durant dos anys per culpa d'això".


L'empresa de la denunciant, investiga

La majoria dels acusats, per la seva banda, han insistit que volien acusar Berdah de pràctiques comercials enganyoses a través de la seva empresa Shauna Events, que treballa connectant influencers i marques comercials. Gairebé tots van fer referència al raper Booba, però aquest serà jutjat de manera separada perquè està acusat d'un tipus agreujat de ciberassetjament.

Magali Berdah s'ha vist envoltada per diverses polèmiques els últims anys i ha acabat als jutjats per blanqueig de capitals i malversació de fons. Al setembre, s'enfrontarà a un judici a Niça. Paral·lelament, la seva agència, Shauna Events, és objecte d'una investigació preliminar a París, principalment per frau.

 

ARXIVAT A:
JudicialXarxes socials França
Anar al contingut