Pla mitjà del president del PP, Pablo Casado, encaixant la mà de la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas
Pla mitjà del president del PP, Pablo Casado, encaixant la mà de la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas

PP i Cs demanen més límits i més control per donar suport a l'estat d'alarma

Vox, en canvi, ha anunciat que el recorreran al Tribunal Constitucional

AgènciesActualitzat

El líder del PP, Pablo Casado, ha condicionat aquest dilluns el seu suport a l'estat d'alarma que no duri més de vuit setmanes, cosa que, considera el líder de l'oposició, permetria "salvar" la campanya de Nadal i que s'aprovi "d'una vegada" un marc legal a través d'una modificació de la Llei Orgànica 3/86 de mesures especials en matèria de Salut Pública que podria estar enllestida el desembre.

Després d'assegurar que es tracta d'una "oferta generosa", ha dit que espera tornar a parlar aquesta setmana d'aquesta qüestió amb el cap de l'executiu, Pedro Sánchez.

A la primera sessió del XXIII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, que ha inaugurat el rei, Casado ha plantejat limitar el termini d'aplicació d'aquesta mesura excepcional que, creu ell, "no pot superar en cap cas les vuit setmanes". A més, ha assenyalat que l'estat d'alarma ha d'estar sotmès al control parlamentari i no n'hi ha prou amb una compareixença setmanal del ministre de Sanitat en comissió.

Així s'ha pronunciat després que el president del govern hagi plantejat un estat d'alarma per un període de sis mesos, fins al 9 de maig. En aquest decret es concedeix als presidents autonòmics esdevenir l'autoritat delegada als seus territoris, fet que permetrà a les autonomies confinar de forma total o parcial.

Les reserves del PP al decret governamental

Després d'assegurar que el PP aquests mesos ha "estès la mà" al govern i que "ho seguirà fent", ha dit que, un cop ha conversat aquest diumenge amb Sánchez, espera que aquesta setmana tinguin l'"oportunitat" de tornar a parlar.

Això sí, el líder del PP ha afirmat que tornar a declarar l'estat d'alarma és la "constatació d'un gran fracàs" després que l'executiu sostingués públicament el 5 de juliol que "s'havia derrotat el virus, que es podia sortir de vacances i abraçar la nova normalitat". Segons ell, "està clar que o no es va dir la veritat o hi havia una altra agenda oculta més enllà de donar una visió real del que estava passant" a Espanya.

A més, ha advertit a Sánchez que "no resulta molt adequat" que es digui que les autoritats competents seran les comunitats autònomes quan, segons ha recalcat, el responsable en matèria de pandèmies és el govern central. Per Casado, no pot "parapetar-se" rere les autonomies perquè hi hagi 17 comandaments sanitaris i respostes a un virus que no entén de fronteres administratives.

Casado ha defensat que l'estat d'alarma estigui sotmès al control parlamentari i ha advertit que "no es pot substituir" amb la compareixença setmanal del ministre en comissió perquè "allà no es pot votar ni plantejar propostes de resolució" davant d'aquesta limitació de drets fonamentals.

El president del PP ha indicat, a més, que hi ha aspectes del decret del govern que podrien anar contra la pròpia Constitució com "agredir la separació de poders al dir que no hi haurà control jurisdiccional als actes de limitació de drets fonamentals".

També ha subratllat que el decret "contravé les recomanacions" de la Comissió Europea, l'última signada el maig pel mateix Pedro Sánchez i en la qual s'assenyala que l'excepcionalitat constitucional ha de durar el menor temps possible i acudir a la legislació ordinària.

Vox, a la contra

El portaveu del Comité d'Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha acusat aquest dilluns el govern de Pedro Sánchez de pretendre "desmembrar" els drets dels espanyols amb la declaració del nou estat d'alarma, que considera "il·legal", "abusiu" i "desproporcionat", i espera que el Tribunal Constitucional fixi criteris resolent el recurs plantejat per la mesura excepcional de març.

De moment, el mateix líder del partit, Santiago Abascal, ja ha avançat que Vox recorrerà al Constitucional aquest segon "estat d'excepció encobert".

En roda de premsa a la seu del partit a Madrid, Buxadé ha defensat que el nou estat d'alarma aprovat aquest diumenge en un consell de ministres extraordinari torna a incórrer en tots i cadascun dels "defectes" i "il·legalitats" del que es va declarar el mes de març.

El portaveu de Vox, Jorge Buxadé
El portaveu de Vox, Jorge Buxadé (EFE/Javier Lizón)

A l'espera del Constitucional

Per tot això, ha dit que el seu partit espera que el Tribunal Constitucional decideixi "moure els papers" i dictar aviat una sentència, i ha apuntat que, si l'Alt Tribunal ja s'hagués pronunciat sobre el recurs al primer estat d'alarma presentat per Vox, ara, els espanyols tindrien "les coses més clares" i no viurien "en l'absoluta inseguretat" en què, diu ell, els ha col·locat el govern.

L'eurodiputat de Vox sosté que aquest segon estat d'alarma vol trencar la igualtat dels espanyols en l'exercici dels drets fonamentals, cosa que considera "absolutament inconstitucional". "No pot ser que els drets a la llibertat de circulació, de residència, de reunió o de manifestació siguin diferents a Madrid, Barcelona, Cadis o les illes Canàries", ha denunciat.

Buxadé ha qüestionat, en concret, que el govern estableixi restriccions al moviment generalitzat entre comunitats autònomes, però no entre fronteres, cosa que l'ha dut a afirmar que al govern li segueix semblant "bé" que 2.000 marroquins arribin a les illes Canàries, segons ell, a través de les màfies.

En aquest punt, defensa que no existeix cap raó de ciència, jurídica, epidemiològica o sanitària perquè un ciutadà pugui viatjar a Brussel·les, però no a Barcelona. "No hi ha cap raó", ha insistit, "és un caprici, perquè aquest govern se sent molt fort perquè ara hi ha no només 18 ministres, sinó que són 18 i el ministre de l'oposició", al·ludint a Casado.

El suport de Cs

Ciutadans assumeix que l'estat d'alarma hauria d'estar vigent a Espanya a "llarg termini" perquè es puguin adoptar mesures de lluita contra el coronavirus dins d'un marc jurídic "estable", però exigirà al govern que el president, Pedro Sánchez, comparegui periòdicament a la cambra baixa per rendir comptes sobre la gestió de la pandèmia.

Així ho ha explicat aquest dilluns el portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, en una roda de premsa telemàtica en la seu del partit després de la reunió del comitè permanent.

"Entenem d'aquesta declaració del govern que necessitem un marc estable de seguretat jurídica perquè es puguin anar adoptant aquestes mesures a llarg termini perquè la pandèmia no acabara en els propers quinze dies", ha dit Bal.

La rendició de comptes és "irrenunciable"

Malgrat tot, considera "absolutament imprescindible", per "salut democràtica", que el cap de l'executiu "acudeixi periòdicament al Congrés dels Diputats a donar explicacions de com va la lluita contra l'epidèmia, el nivell de contagis, les mesures que adopten les comunitats autònomes o si s'enduriran les restriccions de drets fonamentals o es pot flexibilitzar".

Això és el que reclamarà Cs al negociar amb el govern el seu suport a l'estat d'alarma, que li agradaria que s'aprovés al Congrés "amb un ampli consens". Tot i que Inés Arrimadas ja va oferir a Sánchez els vots del seu partit divendres passat, l'objectiu de la formació taronja ara és "millorar· el decret llei aprovat pel govern, pel qual Bal ja ha començat a parlar amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.

El que no ha aclarit el portaveu parlamentari és si Ciutadans es negaria a donar suport a una pròrroga de sis mesos, després que Arrimadas hagués dit que aquest període li ha semblat "excessiu" i que intentarà que sigui "molt menor".

Segons ha indicat, tractaran amb l'executiu la durada de la pròrroga i l'exigència "irrenunciable" de rendició de comptes per part del president. A més, li insistiran en la necessitat d'un "pla nacional" contra el coronavirus i demanaran ajudes per als sectors econòmics més afectats per les restriccions.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus PPVoxCs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut