Els negociadors de PP i Ciutadans
Els negociadors de PP i Ciutadans

PP i Ciutadans acorden que Vox entri a la mesa del Parlament andalús

Endavant Andalusia rebutja participar en el pacte PP-Cs i Vox ha confirmat el seu suport, però només per a la mesa

RedaccióActualitzat

L'extrema dreta tornarà a les institucions amb veu i vot. PP i Ciutadans han arribat a un principi d'acord de govern que inclou un pacte per a la mesa del Parlament andalús amb un seient per a Vox.

Aquest dijous s'ha de constituir oficialment la mesa de la cambra andalusa. Els dos partits han pactat obrir la mesa a tots els partits. Però el candidat d'Endavant Andalusia, Antonio Maíllo, ha rebutjar l'oferta. Ha afirmat que votaran els seus propis candidats.

En un comunicat la confluència de Podem, Esquerra Unida, Esquerra Andalusista i Primavera Andalusa han destacat que se situaran "enfront de les dretes". També han rebutjat que Ciutadans pugui netejar la seva "vergonya de pacte amb l'extrema dreta a costa d'Endavant Andalusia".

De resultes d'això, Ciutadans ha retirat l'oferta de cedir un lloc a la mesa a Endavant Andalusia. El seu portaveu a Andalusia, Juan Marín, ha manifestat que això canvia l'escenari completament i que tornaran a establir contactes amb el PP i amb Vox.
 

Vox a la mesa

PP i Ciutadans han tancat aquest pacte per assignar les set cadires de la mesa i ultimen el de govern. Els partits encara no donen per fet l'acord de govern, però tot sembla encarat. El líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, assegura que no seran un obstacle per al canvi:

"No serà un obstacle la presidència de la Junta d'Andalusia per la part que toca a Ciutadans. Hi haurà govern de canvi tant sí com no, el PSOE passarà a l'oposició, hi haurà un programa i projecte de govern per als pròxims quatre anys i aquest govern el formaran PP i Cs."

Juanma Moreno, el líder del PP, s'ha felicitat per la marxa de les negociacions i ja es veu president.

"Hem assolit un acord clarament positiu per als andalusos, que possibilitarà un canvi de govern a Andalusia després de gairebé quatre dècades de govern socialista."

 

Els detalls de l'acord

Si Ciutadans presideix la cambra, Juanma Moreno, del PP, presidiria la junta, i les conselleries es repartirien al 50%. Vox, en principi, quedaria fora del govern. Així ho fa pensar el paquet de mesures de caràcter social que han pactat els dos partits, entre les quals destaca tirar endavant la llei andalusa contra la violència masclista, una llei que Vox vol derogar.

Entre els 90 punts de l'acord també hi ha l'equiparació del sou de metges i professors amb la mitjana espanyola, arribar a tenir educació gratuïta per al 100% dels nens de 0 a 3 anys, i mesures de suport a la diversitat sexual. El document no menciona cap restricció a la població immigrant.

 

Vox pressiona

De fet, el partit ultradretà ha confirmat aquest dimecres a la nit el seu suport al pacte per a la mesa, però ha volgut deixar clar que aquest suport és només per a la mesa i no per a la formació de govern. 

 

El mateix Abascal, després de saber-se que Ciutadans, en un intent de guardar certa distància, havia negociat també un lloc a la mesa amb lEndavant Andalusia, deia que així "no es construirà una majoria alternativa".


Enduriment del discurs

Malgrat el to de l'acord, la irrupció del partit d'ultradreta a Andalusia ha provocat un enduriment del discurs del PP. Els populars han recuperat temes que tenien al calaix com els toros, la caça o el Nadal, presents al programa de Vox.

El PP vol deixar clar que porten aquests temes a l'ADN perquè els seus votants no s'escorin cap a Vox a les autonòmiques i municipals de l'any que ve. De fet, un dels noms que considera Pablo Casado per a la comunitat de Madrid és María San Gil. La líder popular basca va deixar el partit durant el mandat de Rajoy perquè considerava que s'havia afeblit.

En aquestes dates, el PP ha fet bandera del vessant cristià del Nadal. Han registrat una iniciativa parlamentària perquè la Unesco reconegui els pessebres com a patrimoni de la humanitat.

I la nit de Nadal, el número dos del PP, Teodoro García, tuitejava: "Per Nadal celebrem el naixement de Jesús, es canten nadales i es posa un pessebre. I a qui no li agradi, que faci com Pedro Sánchez", a qui critiquen perquè felicita les festes i no el Nadal.


Pablo Casado ha incorporat els toros en els seus últims discursos. El PP també va portar la qüestió a l'última sessió de control del Congrés.

ARXIVAT A:
VoxPPCsAndalusia
Anar al contingut