Un simpatitzant de Fujimori a les portes de la clínica on està ingressat (Reuters)
Un simpatitzant de Fujimori a les portes de la clínica on està ingressat (Reuters)
Lima

Polèmica al Perú després de concedir-se l'indult a Fujimori per motius de salut

La mesura amenaça de tenir una àmplia repercussió política al país

Actualitzat

El president del Perú, Pedro Pablo Kuczynski, ha anunciat la concessió de l'indult humanitari per raons mèdiques a l'expresident del país Alberto Fujimori, que complia una pena de 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat.

La mesura de gràcia arriba després que Fujimori, que de fa temps té un estat de salut precari, va ingressar divendres en un centre hospitalari en tenir una taquicàrdia.

La presidència justifica el gest perquè pateix una malaltia progressiva, degenerativa i incurable, i hi afegeix que les condicions de la reclusió suposen un risc per a la seva vida i la salut. 

L'indult, però, ha generat una gran controvèrsia perquè l'oposició denuncia que és el preu que el president ha pagat per evitar la destitució, a canvi d'obtenir els vots dels diputats fujimoristes al Parlament. També en l'àmbit polític, la mesura ha tingut les primeres conseqüències: dos diputats han anunciat la marxa del partit del president, gest que podrien seguir altres congressistes. Fonts governamentals també apunten que hi haurà dimissions d'almenys dos ministres.

La família ha celebrat la notícia i, en canvi, les víctimes de Fujimori ho han qualificat de traïció i consideren que l'indult va contra la justícia peruana i el dret internacional. De fet, hi ha hagut protestes als carrers de Lima, dispersades per la policia.

L'expresident peruà, de 79 anys i amb una salut delicada, està empresonat des del 2007 per corrupció i crims contra la humanitat. Se'l considera l'autor intel·lectual de les matances d'opositors a la dècada dels 90.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut