Protecció de Dades alerta que la propaganda enviada al mòbil no pot ser personalitzada (Pixabay)
Protecció de Dades alerta que la propaganda enviada al mòbil no pot ser personalitzada (Pixabay)
Madrid

Podrà arribar propaganda electoral al mòbil, però no basada en perfils ideològics

Protecció de Dades avisa els partits que és "il·legal" segmentar els ciutadans per opció política

RedaccióActualitzat

Davant el canvi legislatiu que permetrà als partits enviar propaganda electoral al mòbil sense autorització prèvia, Protecció de Dades ha alertat que estarà molt a l'aguait de les formacions.

La presidenta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, Mar España, ha remarcat que és "il·legal" fer perfils ideològics basant-se en les opinions que els ciutadans hagin publicat a internet i enviar-los propaganda segmentada en funció d'aquests comentaris:

"No es permet als partits polítics perfilar dades ideològiques, sexuals, de religió o de qualsevol altra mena que els ciutadans donin a través del seu comportament a internet o a les xarxes socials."

Igual que ara rebem la propaganda física -les cartes de propaganda electoral- sense consentiment, la nova llei permet fer-la arribar en format digital, ja sigui al correu electrònic o a les xarxes, inclosa WhatsApp.

Ara bé, ha de tenir el mateix caràcter general que la que es rep a domicili i no pot ser personalitzada ni basada en les opinions polítiques dels destinataris perquè els partits "no poden fer un seguiment ideològic".

Obligats a destruir les dades recopilades

Protecció de Dades remarca, de tota manera, que els partits han de "garantir sempre el dret d'oposició d'una manera clara, senzilla i accessible".

També recorda que les dades que s'hagin recopilat s'hauran de "destruir" després del període electoral. Si incompleixen la norma, els partits s'exposen a multes que poden arribar als 20 milions d'euros.

Segons l'Agència, la cerca de dades ha de permetre, per exemple, detectar els temes que preocupin l'electorat i "adaptar els programes electorals" a aquestes inquietuds.

El canvi legislatiu es va aprovar dimecres al Senat, amb 220 vots a favor i 21 en contra, els d'Units Podem, Compromís, Nova Canàries i Bildu, que han recollit les protestes d'internautes i experts en dret digital. De fet, Podem ja ha anunciat que portarà la norma al Constitucional.

ARXIVAT A:
Protecció de dadesEleccionsPSOEPPUnides Podem
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut