Moment de l'entrega del premi al "Rei del Xiangqi" 2023, Yan Chenglong
Moment de l'entrega del premi al "Rei del Xiangqi" 2023, Yan Chenglong

Perles anals, trampes i una banyera defecada en una nova polèmica en el món dels escacs

Retiren tots els títols i premis al flamant campió xinès de Xiangqi Yan Chenglong per l'"impacte negatiu" que la seva escandalosa celebració va causar al món dels escacs xinesos

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

El diumenge 17, Yan Chenglong acabava de convertir-se en el "Rei del Xiangqi" després d'haver-se imposat a una dotzena de contrincants durant el Campionat Nacional d'Escacs 2023 celebrat a Lingshui, a l'illa de Hainan, a l'extrem sud de la Xina.

El xiangqi és un joc extremadament conegut a l'Àsia que es juga amb fitxes marcades amb símbols que es col·loquen a les interseccions d'un tauler quadriculat. La final, que va durar dos dies, es retransmetia simultàniament a 20 plataformes de vídeo diferents. 

La felicitat de la victòria va portar Yan, de 48 anys, a una celebració que es va acabar descontrolant. Segons ha explicat l'Associació d'escacs xinesos (CXA), Yan Chenglong va tenir comportaments "contraris a l'ordre públic i a la bona moral" que van causar "un impacte negatiu a l'esdeveniment i als escacs".

En un comunicat, publicat al seu canal oficial de WeChat, la CXA explica que el flamant campió va estar "bevent alcohol amb altres" en la seva habitació d'hotel, on "fins i tot va defecar a la banyera de l'habitació on es va allotjar el dia 18", la qual cosa va "danyar els béns públics de l'hotel i va alterar l'ordre públic".

Per tots aquests motius, segueix el comunicat, i de conformitat amb el Codi Disciplinari de la CXA, s'han retirat tots els premis i títols que havia guanyat Yan Chenglong en el Campionat Nacional d'Escacs 2023".

La quantitat del premi en metàl·lic que ha perdut Yan no ha estat especificat, però habitualment és de milers d'euros. A més, se li prohibeix participar en el torneig des d'aquest passat 25 de desembre i durant tot un any. 


Perles anals per fer trampes als escacs

La polèmica al voltant de l'efímer "Rei del Xiangqi" ha anat més enllà de la seva qüestionable celebració. De fet, Weibo (el conegut com a Twitter xinès) va ple dels rumors que acusen Yan Chenglong d'haver fet trampes durant la seva participació en el torneig. 

Tant mitjans de comunicació com usuaris individuals insisteixen a escampar el rumor o, directament, denunciar que el jugador va utilitzar "perles anals" capaces d'enviar i rebre informació a través de vibracions per tal de guanyar el torneig.

La xarxa social xinesa de microblogging, Weibo, va plena dels rumors sobre les trampes de l'efímer rei dels escacs xinesos, Yan Chenglong
La xarxa social xinesa de microblogging, Weibo, va plena dels rumors sobre les trampes de l'efímer rei dels escacs xinesos, Yan Chenglong (Weibo)

Els rumors sobre trampes en la victòria de Yan s'han escampat tant que l'associació xinesa de xiangqi, la CXA, s'ha vist obligada a desmentir que en tinguin cap prova en el mateix comunicat.

"Segons el que se sap, actualment és impossible confirmar que Yan Moumou hagi enganyat 'perles anals' tal com especulen els mitjans",  Associació d'Escacs Xinesos (CXA)

Segons les acusacions, que no són noves en el món dels jocs de taula competitius, un jugador podria enviar dades a un ordinador sobre les posicions de les peces sobre la taula contraient i relaxant l'esfínter, en un codi similar al morse. La màquina processaria la informació i retornaria els moviments aconsellats a través de vibracions

Una polèmica recurrent en els escacs

El millor jugador del món en escacs, Magnus Carlsen, va acusar de fer trampes a un rival a finals de setembre, després d'abandonar la partida al segon moviment, un fet sense precedents.

L'acusat era el nord-americà Hans Niemann, que va negar taxativament haver utilitzat "una joguina sexual" mentre jugava a escacs i fins i tot va assegurar que estava disposat a "despullar-se completament" per jugar.

"No m'importa, perquè sé que estic net. Voleu que jugui en una caixa tancada amb zero transmissions electròniques? No m'importa, saps? El que vulgueu." Hans Niemann, jugador professional d'escacs.

La polèmica va obligar a demanar claredat a l'icònic campió mundial d'escacs, Garri Kaspàrov, "si no es vol arrossegar el món dels escacs a un sense fi de rumors patètics". El litigi es va acabar resolent als tribunals, tal com explica el mitjà especialitzat i referent mundial Chess.com.

Magnus Carlsen insisteix que les organitzacions de tornejos d'escacs haurien de prendre's més seriosament els mecanismes per evitar les trampes:

ARXIVAT A:
Xina
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut