El gran mestre noruec Magnus Carlsen al campionat mundial FIDE de Dubai
El gran mestre noruec Magnus Carlsen al campionat mundial FIDE de Dubai

Trampes, renúncies i acusacions velades: polèmica al Mundial d'escacs

Magnus Carlsen, número 1 del món, abandona per segona vegada una partida amb el 49è del món, Hans Niemann

Actualitzat

El món dels escacs d'alta competició viu moments convulsos. Les acusacions de fer trampes i d'utilitzar ajuda externa amb els mecanismes més estrambòtics que es puguin imaginar per guanyar les partides esquitxen una de les joves promeses dels escacs, el nord-americà Hans Niemann, de 19 anys.

Tot va començar a la Copa Sinquefield de Saint Louis, un torneig presencial als Estats Units a principis de setembre. Hans Niemann, 49è del món, s'enfrontava amb el número 1 des del 2013, el campió noruec Magnus Carlsen.

Tot i que Carlsen jugava amb blanques i portava una ratxa de 54 victòries seguides, aquella partida la va guanyar Niemann. Carlsen va abandonar el torneig i, tot seguit, va deixar entreveure que el seu oponent havia fet servir ajuda externa per guanyar-lo.


Mourinho: "Si parlo, tindré un gran problema"

En un tuit polèmic amb un vídeo de l'exentrenador del Madrid José Mourinho, Magnus Carlsen va insinuar que no podia explicar com l'havia guanyat Niemann, però que no era cap victòria neta. Al vídeo es veu Mourinho dient que si parla pot ficar-se en un bon embolic.

 

El tuit de Carlsen va desfermar tota mena de teories i acusacions, fins i tot les més estrambòtiques i rebuscades, que detallaven com s'ho havia pogut fer Hans Niemann per guanyar el mític Magnus Carlsen.

Primers moviments de la partida que va generar la polèmica entre Carlsen i Niemann
Primers moviments de la partida que va generar la polèmica entre Carlsen i Niemann

Niemann no va jugar net de jove

Niemann ha negat que portés cap dispositiu intern que li indiqués les jugades que havia de fer durant la partida amb Carlsen. Però el fet que el jugador nord-americà reconegués fa uns mesos que havia fet trampes un parell de cops quan jugava d'adolescent al portal online Chess.com no ha ajudat a netejar la seva imatge. Ho va justificar com un joc de nens, però les declaracions han tingut conseqüències.

Per acabar d'embolicar la troca, el portal online d'escacs va decidir expulsar Niemann de la plataforma de joc. Asseguren que les trampes de l'escaquista no van ser tan puntuals com ell explica i que el tema és greu.

Ofès, Niemann ha assegurat que mai ha comès irregularitats en partides d'escacs oficials i s'ha mostrat disposat a despullar-se completament per demostrar que juga net: "Si volen que em despulli, ho faré. No m'importa, estic net. Si volen que jugui dins una caixa tancada hermèticament amb zero transmissions electròniques, ho faré, no m'importa".

El noruec i el nord-americà s'han tornat a enfrontar en un nou torneig aquesta mateixa setmana. Ha estat en un torneig en línia, la Julius Baer Generation Cup. Però la partida ha estat més que curta. Carlsen, amb blanques, s'ha aixecat abruptament després del segon moviment i ha abandonat el joc.

 

La polèmica es manté ben viva i històrics campions d'escacs s'han posicionat a favor de Carlsen o de Niemann.

Hikaru Nakamura, cinc cops campió d'escacs als Estats Units i streamer, ha dit que Niemann ha fet "coses no permeses" en tornejos en línia.

El campió mundial Garri Kaspàrov ha dit que la retirada de Carlsen al segon moviment és un fet sense precedents en els últims 50 anys. Kaspàrov ha demanat que tots els implicats parlin de forma clara "si no es vol arrossegar el món dels escacs a un sense fi de rumors patètics". El veterà campió rus assegura que aficionats, patrocinadors i organitzadors dels grans premis pateixen "l'ambient tòxic" que s'ha generat al voltant de l'enfrontament entre Niemann i Carlsen.

La Federació Internacional d'Escacs (FIDE) ha amonestat Magnus Carlsen per abandonar de forma sobtada la partida amb Niemann, tot i que afegeix que comparteix les preocupacions del campió noruec al voltant de les trampes en l'esport.

 

ARXIVAT A:
Esports
Anar al contingut