Ha competit dos cops sense sense hijab en el torneig internacional que es disputa al Kazakhstan (Reuters/Pavel Mikheiev)

Desafiant el règim: la jugadora d'escacs iraniana Sara Khadem juga sense hijab al Mundial

Khadem no té previst tornar a l'Iran i es traslladaria amb la seva família a una ciutat espanyola

RedaccióActualitzat

La jugadora d'escacs iraniana Sara Khadem ha participat sense hijab en el Mundial que es disputa aquests dies al Kazakhstan, i ho ha fet dos dies consecutius.

Un desafiament al règim iranià. Competir amb els cabells descoberts en el torneig, que s'acaba aquest divendres, va en contra de les lleis de l'Iran que regulen el codi de vestimenta femení.  Aquest codi obliga les dones a portar el hijab en públic, també les esportistes que participen en competicions internacionals.

Per fer el mateix, l'escaladora iraniana lnaz Rekabi va acabar en arrest domiciliari. Havia competit sense hijab a Corea del Sud, com a mostra de suport a les protestes de les dones iranianes arran de la mort de la jove Jina Amini quan estava detinguda per l'anomenada policia de la moral acusada de no portar ben posat el vel islàmic. A Rekabi la van obligar a disculpar-se i, recentment, les autoritats iranianes li han enderrocat la casa, suposadament per un problema de llicència.

Sara Khadem jugant a escacs
Sara Khadem tindria previst instal·lar-se a Espanya (Reuters/Pavel Mikheiev)

Ara, Sara Khadem tindria previst instal·lar-se a Espanya per no haver de tornar al seu país i patir possibles represàlies. Segons El País, residirà amb el seu marit, el director de cinema Ardeshir Ahmadi, i el seu fill de 10 mesos en una ciutat sense determinar, on ja disposa d'un habitatge de la seva propietat.

El seu gest ha agafat per sorpresa la Federació d'Escacs de l'Iran. "No ens esperàvem que aquesta escaquista fes això, perquè havia participat en els tornejos anteriors complint les normes", ha expressat el seu president, Hassan Tamini, segons recullen mitjans iranians.

Khadem, que té 25 anys i també es coneguda com a Sarasadat Khademalsharieh, ocupa la posició 804 del món, segons el lloc web de la Federació Internacional d'Escacs.

 

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut