Quan tenia 10 anys, va ser nomenat mestre nacional dels escacs i ara, que ja en té 12, és mestre FIDE (Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Tani, el nen prodigi dels escacs que va fugir de Boko Haram fins als Estats Units

La família va haver de marxar de Nigèria el 2017 per l'amenaça del grup terrorista i ara ha aconseguit l'asil als EUA que feia anys que demanava

Actualitzat

Tanitoluwa Adewumi es va fer famós quan tenia 8 anys per les prodigioses habilitats que mostra davant d'un tauler d'escacs.

El nen, conegut com a Tani, es va fer popular després de guanyar un campionat de l'estat de Nova York mentre vivia en un alberg per a persones sense llar.

La història de la família, cristiana devota, és colpidora. Van haver de fugir de Nigèria el 2017 per escapar de la persecució religiosa per part del grup terrorista Boko Haram.

Quan tenia 10 anys, va ser nomenat mestre nacional, i ara, que ja en té 12, és mestre FIDE, una prestigiosa designació que s'atorga internacionalment als jugadors d'escacs d'èxit.

En Tani ha guanyat innombrables competicions i els trofeus s'han multiplicat. Sense dubtar, explica que l'obtenció de l'asil per a ell i la resta de la família és la fita més important que ha aconseguit.

Ho ha dit en declaracions al diari The Washington Post:

"És increïble, perquè ha estat un viatge molt llarg. Estic molt agraït de tenir aquesta oportunitat."

El pare, Kayode Adewumi, ha afegit: "Ens sentim molt alleujats. Tothom està molt content".

La sol·licitud d'asil, pendent des de feia anys, condicionava la carrera d'en Tani. Fins ara, no podia viatjar a tornejos a l'estranger, cosa que li ha impedit arribar a l'objectiu final de convertir-se en gran mestre dels escacs.

El temor d'haver de tornar a Nigèria

Malgrat els seus moments de fama i popularitat, la vida no ha estat gens fàcil per a la família, que inclou els pares i el germà, que ara té 19 anys.

L'espera durant la demanda d'asil se'ls ha fet interminable.

El pare, que ha treballat fregant plats i com a conductor d'Uber, ara és agent immobiliari. Explica que temien que els poguessin denegar l'acolliment: "Ens feia molta por, sobretot, que ens fessin tornar a Nigèria".

La família ha estat beneficiària de diverses campanyes solidàries i ara ja té casa. Viuen en un apartament a Nova York.

Ajuda a altres refugiats

A partir del 2020, la família va posar en marxa una fundació per ajudar altres refugiats i persones sense llar amb les aportacions econòmiques que van rebre per donar-los suport.

"Apreciem tot el que els nord-americans han fet per nosaltres, i ens sentim molt benvinguts", ha conclòs.

Matthew Ingber, un advocat voluntari que ha treballat en el cas, es va assabentar de la història l'any passat i va decidir ajudar-los. "És la història d'una família que ha treballat molt per poder arribar fins aquí. És realment inspirador".

Ara, l'asil els permet quedar-se als Estats Units i viatjar a l'estranger si ho desitgen.


L'objectiu: ser gran mestre

Va ser el germà gran, qui li va ensenyar a en Tani un joc inspirat en els escacs, que va dominar ràpidament. Quan va aprendre el joc autèntic, a l'escola primària, de seguida va destacar, i ja s'ha escrit un llibre sobre la seva vida, "My name is Tani... and I believe in miracles".

La família té previst sol·licitar la residència permanent l'any vinent. Llavors, confien que en Tani ja estarà més a prop del títol de gran mestre, el més alt en el món dels escacs a banda de la distinció de campió del món.

"Sé que ho aconseguiré. Veig un futur brillant i ple de coses bones."

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsInfància
Anar al contingut