S'aprovarà un pressupost per sobre dels 41.000 milions d'euros (CCMA)

Pere Aragonès nega haver cedit més que el PSC en la negociació dels pressupostos

En una entrevista a "Els matins", el president català ha assegurat que no ha abandonat l'independentisme i ha demanat unitat per pactar un referèndum d'independència amb l'Estat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que no ha cedit més que el PSC per pactar els pressupostos. En una entrevista a "Els matins" de TV3, Aragonès també ha assegurat que no ha abandonat l'independentisme, com l'acusen des de Junts, i ha demanat unitat per forçar el govern espanyol a acceptar la convocatòria d'un referèndum d'independència.

L'acord amb el PSC permetrà aprovar un pressupost per sobre dels 41.000 milions d'euros, on s'incrementa la partida per a l'àmbit de la salut, que arriba als 12.200 milions d'euros, i també per a l'àmbit de la cultura.

En canvi, la partida per a l'habitatge es redueix perquè aquests pressupostos no compten amb els fons Next Generation de l'any passat, tot i que, segons el president de la Generalitat, "a la pràctica hi haurà més recursos".

 

"Seria bo" que Junts també hi fos

En l'entrevista, Pere Aragonès ha insistit que no ha abandonat l'independentisme per pactar amb el PSC, com l'acusen des de Junts:

"No he abandonat l'independentisme de la mateixa manera que Junts no abandona l'independentisme per estar governant amb el PSC a la Diputació de Barcelona. No hem de confondre uns pressupostos amb un referèndum."

Pel que fa a l'acord de pressupostos, el president de la Generalitat ha dit que "seria bo" que Junts també hi fos "perquè van iniciar ells el tràmit i s'han incorporat moltes de les seves propostes".


"Unitat" per pactar un referèndum amb l'Estat

Preguntat per la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya, Aragonès s'ha mostrat convençut que es farà quan hi hagi la força necessària perquè es reconegui internacionalment:

"Hem de forçar a través de la mobilització i de la unitat perquè s'assegui el govern espanyol com ho va fer per suprimir la sedició al Codi Penal. Hauria de servir per fer un referèndum acordat amb l'Estat."

manifestants davant la font màgica de Montjuïc, a Barcelona
Manifestació independentista contra la cimera hispano-francesa (ACN/Aina Martí)

La B-40, l'aeroport o el Hard Rock

Alguns dels principals esculls de la negociació dels pressupostos amb el PSC han estat l'execució de la B-40, el futur de l'aeroport del Prat o la construcció del complex d'oci Hard Rock.

El pacte comporta desencallar el Hard Rock al Camp de Tarragona

Sobre la B-40, Aragonès ha assegurat que l'acord comporta signar un conveni amb l'Estat per connectar els sistemes interurbans de Terrassa i Sabadell i ha dit que sobre la taula no hi ha "el gran quart cinturó". També s'establirà un tràmit d'al·legacions perquè totes les parts implicades puguin fer-hi aportacions.

 

Pel que fa a "la modernització de l'aeroport del Prat", el president de la Generalitat ha explicat que l'objectiu és tenir més connexions intercontinentals amb una afectació mediambiental "inexistent":

"S'ha acordat crear una comissió de treball amb els governs espanyol i català, sense apriorismes tècnics."

I sobre el Hard Rock, Aragonès ha explicat que la construcció del complex d'oci depèn dels promotors, que ja tenen llicència:

"Quan ERC va assumir la Conselleria d'Economia, vam aconseguir passar de sis casinos a un per reduir l'impacte. I, a més, l'activitat de joc estarà molt controlada."

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsPressupostos de la Generalitat Parlament de Catalunya
Anar al contingut