Els dentistes insisteixen en la importància d'agafar uns bons hàbits des de ben petits (iStock)

Et sagnen les genives quan et raspalles les dents? Els riscos d'una mala salut dental

La periodontitis, o inflamació crònica de les genives, pot afectar òrgans molt diversos del cos i provocar diverses malalties

RedaccióActualitzat

De tothom és sabut que una adequada higiene bucal ajuda a tenir unes dents i unes genives netes i en condicions. Però hi ha més aspectes a tenir en compte pel que fa a les conseqüències, en la resta del cos, de la deixadesa en la cura de la boca.  

Segons estudis recents, la mala salut de les genives augmenta el risc de patir altres malalties. Ho apuntava fa uns mesos el professor José Nart, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), en un article a "The Conversation".

D'entrada, hem de diferenciar la gingivitis, una inflamació de les genives provocada, en la majoria de casos, per bacteris, de la periodontitis, o inflamació crònica de les genives, que pot afectar òrgans molt diversos del cos.

Hi ha, per tant, una relació entre les malalties periodontals i altres malalties de tipus sistèmic, com ara infeccions respiratòries, parts prematurs en embarassades, malalties cardiovasculars com l'infart de miocardi o la hipertensió, l'alzheimer o altres deterioraments cognitius, els càncers de còlon o de recte, o afectacions en la diabetis, entre altres.

Els hàbits per a una bona salut dental han de començar ja de ben petits (iStock)

Pel doctor German Pareja, president del Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), aquesta associació estadística hi és i "ens ha d'alertar", tot i que això no significa que haguem d'establir, necessàriament, "una relació causa-efecte".


La malaltia periodontal

La malaltia periodontal és una afectació força freqüent, tant o més que la càries, l'altra gran malaltia de la boca. La periodontitis afecta un 40% de la població adulta. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) la situa, per exemple, com a sisena patologia crònica al món, per darrere de la càries. Tot i això, aproximadament la meitat de la població adulta europea no en sap l'existència.

És de caràcter inflamatori, provocada per microorganismes, en concret, bacteris. Afecta els teixits que protegeixen les dents, les genives i també l'os que envolta la dent. De fet, és un grup de malalties i es produeix per la presència de placa dental a la superfície de les dents.

Se la pot qualificar de malaltia severa, ja que les seves conseqüències poden ser greus, sobretot des d'un punt de vista funcional perquè la conseqüència última seria la pèrdua de les dents. A més, s'han de tenir en compte altres aspectes que implica, com el dolor o les conseqüències estètiques.

Una dona amb els llavis pintats de vermell somriu àmpliament deixant veure les seves dents. (Foto: Flickr / El objetivo Aldia)
Una bona salut dental també té conseqüències positives des del punt de vista estètic

Reducció sostinguda de la malaltia

La salut bucodental ha anat millorant de manera sostinguda durant els últims anys. Segons dades d'una enquesta feta l'any 2020 pel Consell General de Dentistes d'Espanya sobre salut bucodental, la malaltia es va reduint.

Com a exemple, l'any 1993, en el grup d'adults joves (35-44 anys), hi havia un 49% de persones que tenien una malaltia periodontal avançada. Aquesta xifra havia baixat fins a un 25,5% l'any 2020. O en el grup d'edat més avançada (65-74%), on s'ha baixat del 56% al 34%.


Com millorar la higiene dental

La prevenció de la periodontitis és fàcil. Els dentistes insisteixen en la importància d'agafar uns bons hàbits higiènics, ja des de ben petits. Així, conservarem una dentadura en condicions.

Raspatllar-nos les dents diàriament -dos o tres cops, si pot ser- durant un parell de minuts cada vegada, és clau. A partir d'aquesta premissa bàsica, hi ha altres mesures que s'aconsellen, com utilitzar un dentífric que porti fluor, o practicar una higiene interproximal amb cera o fil dental, un cop al dia.

A més d'això, Pareja recomana anar regularment al dentista per, així, poder combatre millor la malaltia de les genives.

"Aquesta és una malaltia que evoluciona molt lentament, al llarg de tota la vida. I a més, té la característica que sovint és silenciosa i qui la pateix potser no s'adona que està tenint un problema periodontal, o no hi dona importància".

Per avançar-nos a la seva aparició i al seu desenvolupament, s'ha de detectar "de manera precoç", assegura Pareja. Si s'agafa a temps, les mesures per afrontar-la són "mecanismes de prevenció i control relativament senzills". Bàsicament, rentar-se bé les dents.

El missatge dels especialistes, doncs, és ben clar: tot el que sigui millorar la higiene oral ens ajudarà a tenir més bona salut.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut