Pedro Sánchez es compromet amb el "compliment íntegre" de la sentència del procés
Pedro Sánchez ha comparegut a La Moncloa per valorar la sentència del procés (Reuters/Sergio Pérez)

Pedro Sánchez es compromet amb el "compliment íntegre" de la sentència del procés

El president del govern espanyol en funcions diu que "avui conclou un procés judicial exemplar i es confirma el naufragi d'un procés polític"

Juli Rodés AlmerActualitzat

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha defensat aquest migdia "el respecte absolut i l'acatament de la sentència" del procés.

En una compareixença a La Moncloa, a més, ha tancat la porta a concedir cap indult:

"Com correspon a un estat social i democràtic de dret com l'espanyol, l'acatament vol dir el seu compliment, el seu compliment íntegre."


Les seves primeres paraules han estat també de reconeixement a la feina feta pel Tribunal Suprem i a un "procés judicial que s'ha desenvolupat amb plenes garanties i absoluta transparència".

"En nom del govern vull reconèixer el treball independent del TS, que ha treballat amb escrupolós respecte a les seves obligacions, donant un exemple d'autonomia i transparència, de garanties i de professionalitat, demostrant el correcte funcionament del nostre poder judicial."


També ha defensat que "la sentència del Tribunal Suprem és el resultat de l'estat social i de dret d'Espanya, que els ciutadans vam construir fa més de quatre dècades gràcies a la Constitució Espanyola", que, ha volgut remarcar, a Catalunya va ser "un dels llocs on més suport va trobar". I que a Espanya ningú no és perseguit per les seves idees.

"En una democràcia ningú és jutjat per les seves idees o per defensar un projecte polític, sinó per delictes recollits en el nostre ordenament jurídic."


Segons Sánchez, la sentència del Suprem sanciona la vulneració de "tres principis democràtics" consagrats per la Constitució Espanyola: la "igualtat entre ciutadans" en drets i llibertats i el compliment de la llei, la "diversitat territorial i "la inviolabilitat de la integritat territorial i la defensa de sobirania nacional".

 

Pedro Sánchez considera que amb la sentència s'obre una nova etapa, després de l"l'agonia d'una etapa superada" (EFE/Ballesteros)

 

Un cop feta la valoració de la sentència, Sánchez ha volgut valorar el moment polític que es pot obrir a partir d'ara. Ha parlat d'una "etapa nova" i de "naufragi" del projecte independentista.

"Un cop dictada i publicada la sentència s'obre una etapa nova."

"Avui conclou un procés judicial exemplar, però alhora es confirma el naufragi d'un procés polític que ha fracassat en el seu intent d'obtenir suport intern i reconeixement internacional. Deixa enrere, només, un trist saldo de dolor i d'enfrontament.


Sánchez també ha deixat clar que el govern espanyol estarà molt atent a les reaccions que hi pugui haver a la sentència, que no dubtarà a actuar i que, per fer-ho, buscarà la unitat de les forces politiques.

"Els pròxims dies el govern d'Espanya es mantidrà atent i garantirà la convivència, la seguretat i el respecte a la legalitat democràtica, amb fermesa democràtica, amb proporcionalitat i amb unitat."

Sánchez ha fet una crida al diàleg dins de Catalunya i ha apel·lat a la responsabilitat de les institucions catalanes.

"Catalunya ha de dialogar amb Catalunya. És la convivència a Catalunya el que està en joc, no la integritat territorial del nostre país."

"La Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya han d'assumir aquesta responsabilitat, la responsabilitat de representar a tots i cadascun dels catalans, de governar per a tots i cadascun dels catalans, no per una minoria afí a les tesis independentistes."

"A partir d'avui, si deixem de banda els extremismes, podem iniciar una etapa nova en què la Catalunya moderna, plural, tolerant accedeixi a la posició destacada que li correspon per dret i per història dintre d'Espanya."


El president del govern en funcions ha tancat la seva compareixença insistint en la idea que a partir de la sentència s'obre una nova etapa política, basada en el diàleg i la Constitució, que arribarà quan, d'aquí "uns dies", es consumi l'"agonia d'una etapa superada". ​

"Queden uns dies en què assistirem a l'agonia d'una etapa superada. Tots estem convocats a una etapa nova i en aquesta etapa nova l'objectiu només pot ser la restauració de la convivència a Catalulnya. El mètode serà sempre el diàleg i la regla només pot ser la llei, la Constitució Espanyola."

Trucades al PP, Ciutadans i Unides-Podem

Per buscar la unitat d'acció, Sánchez ha trucat, a la tarda, al Partit Popular, a Ciutadans i a Unides-Podem.

Des de la Moncloa, han informat que les converses amb Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias s'han fet "en un clima positiu i constructiu" i que el president espanyol els ha transmès que, si calgués prendre mesures excepcionals, haurien de ser compartides per les principals forces polítiques.

 

Declaració de Pedro Sánchez com a resposta a la sentència del procés by Anna Solé Martín on Scribd

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut