Gent corrent després de les explosions a Beirut (Reuters/Mohamed Azakir)
Gent corrent després de les explosions a Beirut (Reuters/Mohamed Azakir)

Parts, casaments i misses: el dia a dia a Beirut, interromput per les explosions

L'impacte de la tragèdia ha quedat recollit a les xarxes en vídeos que capturen el moment de les deflagracions a la capital del Líban

Actualitzat

Almenys 145 morts, més de 5.000 ferits i milers de vides interrompudes. Les explosions d'aquest dimarts a la tarda a Beirut van aturar l'activitat diària de moltes persones. L'impacte de la tragèdia ha quedat recollit a les xarxes en vídeos que capturen el moment en què les deflagracions generen una enorme ona expansiva que afecta edificis i llars de la capital libanesa a diversos quilòmetres a la rodona.

Com a conseqüència de les explosions, s'esmicolen vidres i cauen balcons. Enmig de la sorpresa, els ciutadans intenten protegir-se com poden.

 

 

 

 

En un hospital de Beirut, una dona està a punt de donar a llum quan hi ha les explosions.

 

 

Les deflagracions sorprenen un capellà en una església:

 

 

La tragèdia també interromp la sessió fotogràfica d'una núvia que just es casava aquest dimarts:

 

 

La núvia, Israa Seblani, feia dies que es preparava per al casament:

"Feia dues setmanes que m'estava preparant per al meu gran dia. Estava molt contenta, com les altres noies. Em casava. Els meus pares em veurien amb un vestit blanc. Semblaria una princesa. No hi ha paraules per explicar el que va passar durant l'explosió. Estic molt trista".

 

Tot i les explosions, la núvia va aconseguir casar-se el dia que tenia previst:

"Encara no em crec el que va passar. Era com si fos en un somni. Després, el meu marit em va dir que havíem de continuar, que no podíem parar. Jo pensava, ‘d'acord, per què no, continuem'. No estava vivint el moment, de fet. Caminava, amb la meva cara somrient, els llavis somrient, però res més. Després vam anar a sopar i això és tot. Vam anar a un altre hotel".

 

El nuvi, Ahmad Subeih, explica com va viure el moment de l'explosió:

"Vam començar a caminar i era extremadament trist. La devastació i el so de l'explosió van ser indescriptibles. Encara estem tots en xoc. Mai havia sentit res semblant al so d'una explosió".

 

Hospitals col·lapsats

Les explosions han col·lapsat els hospitals de la ciutat. El centres mèdics ja es trobaven al límit a causa de la Covid i la crisi econòmica sense precedents que sacseja el país, que ha provocat escassetat de material i impagament de sous. Ara han quedat desbordats o bé fora de servei. Alguns ferits han estat derivats a altres poblacions dels voltants.

Ningú s'atreveix a dir quant de temps caldrà per desenrunar i reconstruir el port de Beirut. Oficialment, encara es continuen buscant supervivents.

 

La causa de les deflagracions està sent investigada. La principal hipòtesi és que haurien estat causades per 2.750 tones de nitrat d'amoni que han estat sis anys en un magatzem sense mesures de seguretat.

El govern libanès ha decretat arrest domiciliari per als funcionaris del port que vigilaven el magatzem i ha declarat l'estat d'emergència durant dues setmanes.

Diversos països s'han solidaritzat amb el Líban i han ofert ajuda humanitària. El president francès, Emmanuel Macron, ha estat el primer cap d'estat que s'ha desplaçat a Beirut després de la catàstrofe. Des que el Líban va ser protectorat de França després de la Primera Guerra Mundial, les relacions entre els dos països són estretes.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut