El nitrat d'amoni, causa de les explosions de Beirut, ha provocat més accidents mortals
Explosió a la petroquímca de Tolosa de Llenguadoc, el 2001

El nitrat d'amoni, causa de les explosions de Beirut, ha provocat més accidents mortals

31 persones van morir per una explosió a Tolosa de Llenguadoc el 2001, i als Estats Units, el 2013, una explosió provocada pel mateix compost químic va causar 15 morts

RedaccióActualitzat

El nitrat d'amoni és un material altament explosiu. Va ser el que va provocar les dues explosions d'aquest dimarts a Beirut, que molts libanesos van descriure com una bomba atòmica o un terratrèmol.

Al port de la ciutat s'hi emmagatzemaven 3.000 tones d'aquest material explosiu sense cap mesura de seguretat.

El nitrat d'amoni és un compost químic industrial altament reactiu que té diferents usos, principalment en l'agricultura i també per a explosius en la mineria. Aquesta sal blanca no fa cap olor i es fa servir sovint com a fertilitzant.

Difícilment pot detonar per ell sol, però pot esclatar si no s'han seguit unes normes de seguretat a l'hora de guardar-lo. Per exemple, si s'ha sotmès a massa escalfor, si entra en contacte amb el foc o bé no s'ha aïllat correctament de líquids inflamables o corrosius, pot desprendre gasos tòxics.

D'aquí que hi hagi uns requisits estrictes per al seu emmagatzematge, que al Líban, sembla, no s'haurien complert.


Diversos accidents industrials pel nitrat d'amoni

Aquest material ja ha causat altres accidents industrials amb conseqüències devastadores, com el de la petroquímica de Tolosa de Llenguadoc el 2001, en què van morir 31 persones.

Explosió a la petroquímca de Tolosa de Llenguadoc
Muntanya de ferralla que va deixar l'explosió a la planta petroquímica de Tolosa de Llenguadoc
Explosió a la petroquímca de Tolosa de Llenguadoc
La forta explosió va provocar destrosses importants
Explosió a la petroquímca de Tolosa de Llenguadoc
Explosió el 2001 a la fàbrica AZF de Tolosa

El 2013, als Estats Units, el mateix compost químic va provocar 15 morts en una altra explosió. Hi va haver una terrible explosió a la planta de fertilitzants West Fertilizer, a l'oest de Texas.

Però no tot han sigut accidents. El nitrat d'amoni es pot usar com a bomba. També als Estats Units, el 19 d'abril del 1995 Timothy McVeigh va fer detonar una bomba feta amb dues tones d'aquest fertilitzant davant d'un edifici federal a Oklahoma City. L'explosió va causar la mort de 168 persones.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut