La imatge destruïda és un cap femení d'un relleu escultòric (EFETV)

Palència ja té el seu eccehomo, una escultura destruïda en una restauració

Un cap de dona d'un relleu escultòric al capdamunt d'un edifici ha quedat convertit en una imatge grotesca que ja ha fet la volta al món

RedaccióActualitzat

La ciutat de Palència, a Castella i Lleó, és notícia aquesta setmana, al món sencer, a causa del que molts ja consideren el seu eccehomo particular, en referència a la destrucció d'una pintura d'una església de Borja, a Saragossa, ocorreguda el 2012 durant el que havia de ser la seva restauració.

L'ha descobert un artista local, el pintor Antonio Capel, que té el seu estudi al davant de l'edifici on s'ha perpetrat el desastre, en ple carrer Mayor, un eix comercial que travessa el nucli antic d'aquesta capital castellana.

 

Aquest relleu escultòric s'ha convertit en l'eccehomo de Palència (EFETV)


Capel ha difós imatges del desastre a través de les xarxes socials.

"Sembla un personatge de dibuixos animats", diu. I afegeix, amb ironia: "Palència, bressol d'artistes."

 

El antes y el después, edificio calle mayor principal, 9, Palencia.

Posted by Antonio Capel Artista on Dilluns, 9 de novembre de 2020

 

Tot i que cada dia molta gent passa per davant de la grotesca figura, fins ara havia passat desapercebuda, segurament perquè és a uns vint metres d'alçada, en un relleu escultòric al capdamunt d'un edifici de gairebé cent anys d'antiguitat.

De fet, no se sap ben bé des de quan hi és, aquesta imatge deformada en què s'ha convertit el que era un cap de dona; tampoc qui n'és l'autor.

L'edifici, construït entre el 1919 i el 1922, va ser primer la seu de la Federació Catòlica Agrària de Palència. Després ha anat canviant de mans i ara és la seu provincial d'Unicaja.

 

El relleu és a uns 20 metres d'alçada, en una de les torres (EFE/Xavi Ramos)


Està protegit pel Pla General d'Urbanisme, però el conjunt escultòric sinistrat no està catalogat.

Correspondrà, doncs, als actuals propietaris decidir què fan amb la suposada restauració, que des de fa uns dies és impossible no veure, perquè a qualsevol hora és fàcil trobar persones mirant amunt i comentant el desastre.

 

La suposada restauració s'ha convertit en una atracció (EFETV)


Ara per ara, el que sí que se sap és que aquest nou eccehomo ha portat Palència arreu del món: se n'han fet ressò mitjans britànics com el diari The Guardian i dels Estats Units com l'NPR, la ràdio pública o el portal de tecnologia Gizmodo.

També mitjans de Finlàndia i del Japó.

 

Aquest era l'aspecte original de l'escultura sinistrada (EFE/Xavi Ramos)


Mentrestant, diversos ciutadans de Palència lamenten que, una vegada més, la ciutat és notícia per un fet negatiu.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut