Aprovat el pacte d'estat contra la violència masclista

Inclou unes 200 mesures i reformes legals i la ministra assegura que comptarà amb 200 milions l'any que ve

RedaccióActualitzat

El govern espanyol i les comunitats autònomes han aprovat el pacte d'estat contra la violència de gènere. Ho han fet en el marc de la Conferència Sectorial d'Igualtat, que aplega representants de les comunitats autònomes i dels ajuntaments. En aquest cas, no hi ha hagut presència de Catalunya, per l'aplicació de l'article 155.

El pacte, que ha estat redactat pel govern espanyol a partir dels informes del Congrés dels Diputats i del Senat, inclou unes 200 mesures i reformes legals per abordar aquest problema.

El finançament de les mesures ha estat una de les qüestions més controvertides de la reunió, després que les comunitats autònomes han exigit que tingués dotació pressupostària. La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha assegurat que el pacte comptarà amb 200 milions l'any que ve, tant si hi ha pressupostos generals de l'Estat, que no s'aprovaran com a mínim fins al març, com si es prorroguen.

L'Estat ha afirmat que hi destinarà uns 1.000 milions d'euros en els pròxims cinc anys. D'aquests diners, la meitat aproximadament, uns 500 milions, es repartiran entre les comunitats autònomes.

Montserrat ha qualificat d'"històric" el pacte i l'ha dedicat a les 918 dones assassinades des del 2003 a Espanya, 47 aquest any.

Entre les mesures que preveu el pla hi ha que els maltractadors podrien perdre la custòdia dels fills, que les víctimes de la violència masclista podrien rebre com a compensació la prestació d'atur o més seguretat i vigilància policial.

 

Montserrat també ha volgut expressar la seva condemna pels dos assassinats de dones que hi ha hagut a Benicàssim i a Sant Adrià de Besòs.

A l'hora de tirar endavant el pla, s'han tingut en compte les observacions del grup de treball, que també integra el Tercer Sector.

Abans d'entrar a la reunió, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, que també és consellera d'Igualtat, ha demanat a les forces polítiques que tractin la violència de gènere com "un problema d'estat" i no com "un pacte entre partits" que ha de servir per a la "confrontació partidista".

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut