Elizabeth Holmes arriba al jutjat de San Jose per sentir la sentència (Reuters/Brittany Hosea-Small)

Onze anys de presó per a Elizabeth Holmes, l'estafadora de Silicon Valley

Acusada d'estafar 700 milions de dòlars a inversors de Theranos, l'empresa que va fundar amb 19 anys, i enganyar pacients amb un dispositiu revolucionari d'anàlisis de sang fals

Actualitzat

L'empresària nord-americana Elizabeth Holmes ha estat condemnada a onze anys i tres mesos de presó per estafar els inversors de la companyia Theranos. Holmes assegurava que havia desenvolupat un sistema tecnològic revolucionari d'anàlisis de sang. Deia que només amb unes gotes tretes de la punta del dit es podien diagnosticar malalties i que això abaratia molts costos.

Amb aquest avenç tecnològic, Holmes va crear la companyia l'any 2003 i va arribar a ser una empresària model a Silicon Valley, fins que es va descobrir l'engany.

La sentència dictada aquest divendres per un jutge de San José, a Califòrnia, li imputa tres delictes de frau als inversors i un de conspiració. A més de la pena de presó, el jutge li ha imposat tres anys de llibertat vigilada, un cop surti de la presó, i a pagar una multa de 400 dòlars. Les indemnitzacions que haurà d'abonar als afectats, que asseguren que van invertir 700 milions de dòlars a l'empresa de Holmes, es fixaran més endavant.

Un jurat va condemnar Holmes, de 38 anys, al mes de gener, després d'un judici que va durar tres mesos, i fins ara no s'ha dictat la sentència. Tot i que va ser condemnada per quatre càrrecs, Holmes va quedar absolta de la resta dels 11 càrrecs que se li imputaven.

El jutge n'ha ordenat l'ingrés a presó al mes d'abril. Els advocats de Holmes volen sol·licitar que se li permeti passar en llibertat sota fiança tot aquest temps, mentre duri el procés d'apel·lació.

En sentir la sentència, Holmes va plorar i va dir que estava "destrossada pels seus fracassos" (Reuters/Vicki Behringer)

 

Un cas preocupant

Abans de dictar la sentència, el jutge va qualificar aquest cas de "preocupant a molts nivells", i es preguntava què va motivar Holmes, una empresària "brillant", a enganyar amb falsedats els inversors de la seva empresa.  

"Aquest és un cas de frau en què una empresa prometedora va avançar amb grans expectatives fins a enfonsar-se a si mateixa amb falsedats, tergiversacions, arrogància i mentides."

Durant l'audiència, Holmes va plorar mentre deia que estava "destrossada" pels seus fracassos i que hauria fet moltes coses de manera diferent si n'hagués tingut l'oportunitat.

"He sentit una profunda vergonya pel que li va passar a la gent perquè els vaig fallar."

Holmes va acudir a la vista vestida amb una brusa fosca i una faldilla negra, acompanyada dels seus pares i la seva actual parella, Billy Evans, hereu d'una important família hotelera de Califòrnia.
 

Theranos, l'engany tecnològic

L'empresa Theranos, fundada el 2003 per Holmes quan només tenia 19 anys, va arribar a estar valorada en 9.000 milions de dòlars, uns 8.700 milions d'euros.  

Forbes va batejar Holmes com la multimilionària autodidacta més jove del món el 2014, quan tenia 30 anys i la seva participació a Theranos tenia un valor de 4.500 milions de dòlars.

Però la companyia es va ensorrar després que una sèrie d'articles al Wall Street Journal el 2015 qüestionessin la seva tecnologia

El producte insígnia de l'empresa era Edison, una màquina que, aparentment, amb una sola gota de sang podia fer infinitat d'anàlisis per detectar malalties com el càncer o la diabetis. L'invent representava una revolució en la indústria mèdica, que ningú es va preocupar de comprovar, enlluernats per Holmes.

Els inversors van denunciar que Theranos havia recaptat fraudulentament 700 milions de dòlars, i pacients que havien pres decisions arran dels resultats de les anàlisis poc fiables. 

Durant el judici, els fiscals van argumentar que Holmes havia enganyat sobre la tecnologia i les finances que es gestionaven a Theranos, ja que l'empresa feia en secret les anàlisis amb màquines convencionals d'altres empreses per fer les proves dels pacients, que creien que feia l'Edison.

Holmes va declarar en la seva pròpia defensa, que, en aquell moment, creia que el que deia era cert. I és que, de fet, aquest ha estat el nus del judici, demostrar que l'engany i el frau eren intencionats. 

L'exsoci i exparella d'Elizabeth Holmes, Ramesh Balwani, de 57 anys, ja va ser declarat el juliol passat culpable de la dotzena de delictes de frau i conspiració tant als inversors de Theranos com als pacients que van confiar en les anàlisis de sang, poc fiables, que podien haver posat en perill la seva salut. Durant la vista, Holmes va acusar Balwani d'abusos sexuals mentre eren parella. Cal tenir en compte que es porten 20 anys. Ara, Balwani està pendent de condemna.

 

"El fi no justifica els mitjans"

Tant Holmes com Balwani s'enfrontaven a penes de 20 anys de presó. Holmes n'ha sortit més ben parada del que la Fiscalia reclamava al jutge. Considerava que una condemna de 15 anys seria "fer una declaració que els fins no justifiquen els mitjans".

L'advocat de Holmes va demanar el confinament domiciliari per a Holmes, dient que la clemència estava justificada perquè, a diferència d'algú que hagués comès un "gran crim", ella no estava motivada per la cobdícia.

Mentre que l'Oficina Federal de Llibertat Condicional va recomanar una condemna de 9 anys de presó, segons els documents judicials.

S'espera que Holmes impugni la sentència al Tribunal d'Apel·lacions.

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsDelictes econòmics
Anar al contingut